|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:00 | 03.28.2024

На місці смітника збудують свинокомплекс вартістю 2,6 мільйона євро

У селі Забілівщина Борзнянської територіальної громади інвестор хоче збудувати надсучасний свинокомплекс європейського зразка.

Відмінністю господарства від більшості подібних, що є в Україні, стане рівень екологічної безпеки. Неперетравлені рештки органіки зливатимуться у спеціальні закриті лагуни з бактеріями, тож звичного запаху, який є від свиней, не буде чути навіть на близькій відстані. У Європі такі комплекси будують навіть у селах. Цей буде за селом на місці, де зараз нелегальний смітник. У виробництво хочуть вкласти 2,6 мільйони євро. Це тільки початок інвестиційних вливань у Борзнянщину. У перспективі в громаді планують розширити виробництво та запустити переробку.

 

Бактерії та лагуни: свинокомплекс без запаху


ТОВ «Грано Трейд» планує збудувати у Забілівщині свинокомплекс повного циклу на 250 свиноматок. За словами директора підприємства Ліона Коновалюка, це буде надсучасний комплекс європейського зразка. Основою господарства стане рідка відгодівля. Технологічно та концептуально господарство відрізнятиметься від більшості свинокомплексів, що є в Україні.
«Загалом комплекс розрахований до 5 тисяч голів на рік. Це не означає, що одночасно там буде знаходитись 5 тисяч свиней. Ми говоримо про повний цикл – від народження до продажу», – каже Ліон Коновалюк.

svynokomplehs

Свинокплекс матиме подібний до цього вигляд


Комплекс планують побудувати за селом. Відстань до крайньої хати – 300 метрів.
Втім, у самій Забілівщині не всі тішаться інвестиціям. Люди побоюються запахів та екологічних проблем. Натомість представник інвестора пояснює, що боятись не варто.
«Я готовий повезти людей на подібний, але удвічі більший свинокомплекс, щоб вони побачили на власні очі, відчули запах, поспілкувались із місцевим населенням, – каже Ліон Коновалюк. – Я б не хотів будувати комплекс, який буде поширювати запах на всю округу. Такого не буде, бо мені жити між людей і дивитись їм в очі. Ми робитимемо все за сучасними технологіями, – продовжує він. – У компостні ями буде додаватись спеціальна бактерія, яка вбиватиме усі сторонні запахи. Самі ями будуть закритого типу. Ми проходимо всі екологічні перевірки, інакше нам не дали б можливості побудувати подібний комплекс».

laguna

Закрита лагуна з відходами і бактеріями


Проблем зі збутом гною також не буде. Пан Ліон говорить, що в нього вже є клієнти на добриво.
Запаху боятись також не варто.
«Ці відстійні ями – це закриті лагуни, – каже представник компанії. – Це не проста вирита яма. Вона оброблена спеціальним пластиком. Зовні вона виглядає як великий пластиковий пакет на 5 тисяч кубів».
Тож розмови про запах – це звичайні спекуляції, які дуже легко перевірити, поглянувши на аналогічні комплекси. Подібні до того, що хочуть збудувати у Забілівщині, стоять у Німеччині прямо в селах.
«Я думаю, якби господарство спричиняло дискомфорт для людей, то німці ніколи б не дозволили поставити його у себе», – пояснює підприємець.

 

Ліон Коновалюк: «Я готовий нести соціальну відповідальність»


У господарстві збираються розводити датських свиней породи ландрас. Це м’ясна порода.
«Свинарство в Україні зараз, м’яко кажучи, не в дуже доброму стані, – говорить підприємець. – Мало хто ризикує ним займатись, тож більшість того, що є на прилавках, ми купуємо за кордоном. Свиня та сало, які є одним із гастрономічних символів України, сьогодні завозиться з-за кордону. Це трохи кумедно і несправедливо. Ми хочемо це виправити».

Підприємство буде лагідне не лише для екології, але й для свиней.
«Девіз нашої компанії – розвивати свинарство правильно і чемно. У нас є слоган: «Ми хвилюємось за свиней». На наших комплексах для свиней створено сприятливий мікроклімат та догляд: освітлення, клімат-контроль, найкраща їжа, тварини чисті та доглянуті, мінімальний вплив на екологію», – резюмує пан Ліон.
На новітньому свинокомплексі працюватиме 40 чоловік. Перевагу у працевлаштуванні надаватимуть місцевому населенню. Саме ж підприємство зареєстроване в Борзні, тож усі податки йтимуть в бюджет громади. Власник також готовий нести соціальну відповідальність за утримання інфраструктури села.
«Ми готові допомагати у ремонті доріг, якщо треба буде, то навіть організуємо автобусне сполучення з Борзною, проб’ємо людям якісну свердловину, – запевняє Ліон Коновалюк. – Ми хочемо розвивати громаду загалом і Забілівщину зокрема. Аби село мало гарний вигляд, дороги та чисту воду!».

 

Для громади – це розвиток


losadchukГолова Борзнянської територіальної громади Лариса Осадчук намагається створити сприятливий мікроклімат для інвестицій. Цього року це вже друге потужне підприємство, яке зареєструвалося в громаді.
«Для нашої громади інвестиції є питанням розвитку, – говорить Лариса Анатоліївна. – Цей комплекс є новітнім в технологічному плані і захищеним в екологічних питаннях. Те, що до нас заходять такі люди, – це добрий знак. Треба створювати сприятливі умови для інвестицій. Важливо те, що працевлаштовуватимуть насамперед місцевих».
І хоча комплексу ще немає, але співпраця з громадою підприємства вже йде повним ходом.
«Я неодноразово зверталась до цих людей у соціальному плані. У цьому селі працює два великі холдинги, але ніхто не вкладає в соціальну сферу. Був день села – ніхто і гривні не дав. А ці люди всі фінансові витрати взяли на себе, – розповідає голова громади. – Ліон обіцяє коштом господарства зробити в селі освітлення, дороги, маршрутний транспорт на Борзну. За таких підприємців треба триматись, адже без економічного розвитку не буде розвитку громади. А на таких інвесторах, як «Дружба-Нова», громада не виїде, з ними – тільки кабала».
За словами Лариси Осадчук, громада погодила підприємству оренду 9,6 землі під будівництво комплексу.
«Цей майданчик – це сільський смітник. Туди всім селом звозять сміття та мертву худобу. Інвестор погоджується на це, але деяких людей не влаштовує комплекс, а влаштовує смітник. От цього я зрозуміти не можу», – говорить очільниця громади.

smitnyk

Зараз тут смітник


Ліон Коновалюк підтвердив, що його фірма погоджується на багато соціальних проектів. А противникам будівництва пропонує поїхати в громаду, де вже діє подібний комплекс, ознайомитись не лише з його функціонуванням, але й з тим, як підприємство дбає про інфраструктуру та місцевих мешканців.
Свинарство в Україні – насправді річ ризикована. Адже з одного боку піджимає конкуренція іноземних виробників, з іншого – загроза знищення поголів’я африканською чумою свиней. До того ж люди не завжди розуміють, наскільки безпечними для довкілля є подібні свинокомплекси, адже вони мають декілька бар’єрів екологічного захисту.
«Звісно, якщо люди не захочуть, то ми нічого тут будувати не будемо, але мені особисто хотілося б розвивати бізнес саме в Борзнянській громаді, яка мені є не чужою. Моя рідня – з Борзни, – говорить підприємець. – Я займаюсь проектом вже понад рік – готую документи, шукаю ділянку. Дуже багато сил було вкладено в цей проект, тому мені хотілося б, щоб його було реалізовано»!
Долю свинокомплексу вирішать на громадських слуханнях, які відбудуться на початку вересня. Якщо підприємцю все ж вдасться переконати людей, то вже через рік на місці смітинка стоятиме сучасне виробництво. Сума інвестицій в проект складе 2,6 мільйона євро. Інвестори прогнозують, що капіталовкладення окупляться їм за 5 років. У подальшому вони планують побудувати ще і переробку та створити закритий цикл. Що ж? Доля Забілівщини в руках людей!

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)