|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:46 | 03.28.2024

Самосійним лісам – невідкладний захист

До такого висновку приходять все більше й більше лісогосподарників, котрі вже переконалися в тому, що той безлад, який діється стосовно самосійних лісів – однієї з візитівок північного Полісся, потребує невідкладного громадського, лісогосподарського і правового захисту.

1asamoslisyЦі самосійні ліси, хоч і  виросли на  колишніх колгоспних землях, вже непридатних для сільськогосподарського використання, але, тим не менше,  набувають вагомого значення, особливо за умов аномальних змін клімату та глобального потепління, коли кожний зелений острівець має слугувати для порятунку від обезводнення грунтів, малих річок та озер, захисту фауни і флори Полісся.
Адже підраховано, що самосійні ліси можуть збільшити лісистість України до 300 тисяч гектарів. А це особливо важливо, враховуючи нинішнє всихання стиглих лісів, майже масове  ураження їх хворобами і шкідниками.
Ініційовано терміново органiзувати та провести обласну нараду за участі представникiв облдержадмiнiстрацii, райдержадмiнiстрацiй, обласного управлiння лісового та мисливського господарства, Держгеокадастру і голiв об’єднаних територiальних громад з метою виявлення самозалiснених та придатних для створення лiсiв земельних дiлянок державної та комунальної форм власностi для їx подальшого використання і досягнення оптимальної лiсистостi України.
На зазначенiй нарадi запропоновано розглянути варiанти подальшого використання виявлених дiлянок для лiсорозведення. Щоб передати тaкі земельнi дiлянки до державних чи комунальних лісогосподарських пiдприємств для лiсорозведення. Слід розробити і механiзми створення державними чи комунальними лiсогосподарськими пiдприємствами нових лiсiв на таких дiлянках на умовах вiдповiдних договорiв з ОТГ (земельнi ділянки залишаються в ОТГ) за кошти мiсцевого чи державного бюджетiв, тощо.
Під час розгляду зазначеного питання, необхiдно врахувати інтереси об’єднаних територіальних громад у створенні нових робочих місць для практичної реалізації президентської екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України», а також сприяти розробці та затвердженню обласної програми «Масштабне заліснення області» терміном на 10 років із залученням коштів екологічного фонду області та місцевих програм із заліснення.
У минулому році облдержадміністрація вперше за останні шість років провела інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення. Загальна площа земельних ділянок різних категорій, які інвентаризували, — 10,4 тисячі гектарів, зокрема вкритих лісом — майже 3 тисячі. На це торік було виділено 2,6 мільйона гривень.  Робота триває.
По завершенню роботи буде створено повноцінну базу даних про земельні ресурси області та її природний потенціал. Влада отримає можливість постійно контролювати використання земель.
Як відомо, такі ліси виникли самостійно, коли зникали колгоспи.  На залишених землях повисівалися березові, соснові та ялинкові ліси там, де їм заманулося. І природа чинила мудро, бо, скажімо, переважна більшість земель колишніх районів Семенівського, Ріпкинського, Коропського, Козелецького, Корюківського, Новгород-Сіверського, Городнянського, Сновського, Чернігівського мають настільки низький бал ґрунту, що доцільніше там вирощувати ліси, ніж насичувати піски хімією в надії зібрати пристойні врожаї.
Доки ці землі не розпродано, а самосійні ліси не знищено. На жаль, подібні факти вже є.
Самосійні ліси, звісно, ще не доросли до періоду стиглості, але їх теж уже рубають. Попри те, що Україна має надзвичайно високу, порівняно із сусідами, розорюваність ґрунтів.
Щоб ефективно протидіяти знищенню самосійних лісів, необхідно продовжити інвентаризацію земель і змінити їхнє цільове призначення відповідно до результатів аудиту.
Лісогосподарські підприємства Чернігівського ОУЛМГ спільно з обласним Держгеокадастром вже визначають і уточнюють перелік таких ділянок та з’ясовують їхню категорію. Але передача земель можлива лише після інвентаризації та віднесення їх до земель лісогосподарського призначення.
Тим часом вже всі переконалися, що гриби та ягоди, розширення кормової бази для птахів і звірів також  свідчить про неабияку користь самосійних лісів.

Схожі матеріали (за тегом)