|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:40 | 03.28.2024

Заява НБУ: позичальники активно беруть кредити третій квартал поспіль

Як повідомляє Нацбанк, позитивні очікування банків щодо зростання обсягів кредитування в кінці 2020 року збереглися до кінця I кварталу 2021 року.

Очікувалося, що нові карантинні обмеження можуть позначитися на попиті позичальників. Однак інтерес до кредитування виріс з боку бізнесу і фізичних осіб. Так попит на іпотечні кредити був найвищим за весь період спостереження.

Представники фінансового сектора відзначили пом'якшення стандартів корпоративного і роздрібного кредитування. Надалі також очікується зростання фондування від населення і компаній, при цьому ризики зростуть у другому кварталі поточного року, на думку банків. 

Січень, лютий і березень демонстрували підвищений попит на кредити для підприємців. Найбільше оформляли позики для малого і середнього бізнесу, гривневі позики і довгострокові позики.

Як зазначає регулятор, причини пожвавлення попиту криються у зниженні відсоткових ставок, потреби підприємств в грошових вливаннях і поповненні обігових коштів, реструктуризації кредитів.

Більш м'які умови кредитування для бізнесу банки пояснюють високим рівнем ліквідності, посиленням конкуренції між банками і зростанням очікувань щодо пожвавлення економіки в цілому, розвитку окремих секторів, насамперед для малого і середнього бізнесу. Головна причина більш м'яких умов кредитування - зниження відсоткових ставок.

Приблизно 25% респондентів вказали на зростання кількості схвалених заявок для підприємництв і пом'якшення вимог до суми кредиту.

Переважна більшість банків, більше 80%, оцінили боргове навантаження корпоративних клієнтів, як середнє. У порівнянні з малим і середнім бізнесом оцінка для великих підприємств вище.

Серед населення попит на кредити зростає третій квартал поспіль, - повідомляє регулятор. Це обумовлено зниженням відсоткових ставок, поліпшенням очікувань від перспектив розвитку ринку нерухомості. Банки відзначили найбільш високу зміну попиту на іпотеку за всю історію спостережень.

Згідно з дослідженням, респонденти позитивно оцінюють перспективи розвитку фінансового сектора в найближчі 12 місяців. 78% учасників опитування вважають, що кредитний портфель корпорацій виросте, 82% - для домогосподарств.

Як зазначає Crezu, сервіс де можна підібрати кредит без двзінків https://crezu.com.ua/kredyt-bez-dzvinkiv/, мікрофінансові компанії також очікують пожвавлення попиту на мікрокредити у фізичних осіб і серед представників малого та середнього бізнесу.

Схожі матеріали (за тегом)