|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:24 | 04.19.2024

"Качанівка" чекає на реставрацію

Міністерство культури та інформаційної політики України погодило ініційоване обладміністрацією фінансування у 2021 році масштабної реставрації трьох об'єктів палацово-паркового комплексу Качанівка.

1akachankaЦі проєкти будуть профінансовані з державного бюджету за напрямком "Велика реставрація" в рамках програми "Велике будівництво". Реставрація Качанівки стартує з альтанки Глінки. Ще для двох качанівських об'єктів, самого палацу та водопровідної башти, Мінкульт цього року профінансує розроблення проєктної документації. Хотілося б якнайшвидше перейти до практичних реставраційних робіт качанівського палацу, але коли йдеться про таку складну унікальну споруду, етап розробки проєкту надзвичайно важливий. Спроби колишніх голів Чернігівської обласної державної адміністрації провести реставрацію цієї пам'ятки провалювалися саме через помилки в проєкті.
Згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики, на розробку проєктної документації реставрації палацу Качанівка передбачено 5,8 млн грн, на розробку проєктної документації водопровідної башти палацового комплексу Качанівка - 0,5 млн грн, на реставрацію альтанки Глінки - 5,96 млн грн.
Раніше стало відомо, що експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики оголосила список проєктів, які увійшли до "Великої реставрації", в рейтинговому порядку. Це 109 об'єктів, розташованих у всій Україні, з них шість проєктів від Чернігівщини. Впродовж наступних трьох років їх планується відремонтувати, відреставрувати або законсервувати залежно від висновку проєктно-кошторисної документації.

Схожі матеріали (за тегом)