|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:51 | 03.19.2024

Результат поштової реформи: у начальства – мільйони, у листонош – копійки

Доки керівництво та члени Наглядової ради державного монополіста «Укрпошта» розкошують, отримуючи щомісяця сотні тисяч, а дехто – навіть мільйони гривень на зарплатні картки, поштарі в глибинці заледве зводять кінці з кінцями.

У результаті так званої поштової реформи понад десять тисяч працівників поштового зв’язку по всій країні опинились на вулиці. Ті листоноші, що залишились працювати у великих населених пунктах, працюють за трьох, а отримують як за одного. Окрім основної роботи, їм ще й норми виторгу доводять. Відтак, щоб заробити на зарплату, треба продати товару на кругленьку суму.

 

Зарплата листоноші – 3 тисячі гривень

 

Якщо зарплатня у керівників Укрпошти – понад мільйон гривень, у членів Наглядової ради – більше 200 тисяч гривень, а в обласних керівників держпідприємства – у кілька десятків, а то й сотні тисяч гривень, то у «робочих бджілок» цієї структури – «мінімалка».

Про реалії поштової «реформи» розповідає листоноша села Петрівка, що на Бобровиччині, Світлана Білановська. З часу впровадження реформи Світлана Миколаївна вже не лише листоноша, а ще й касир-фінансист, продавець, реалізатор, обліковець…

«До реформи у поштовому відділенні працювали начальник та дві листоноші, – каже жінка. – Нині ж одна я у статусі листоноші. Роботи додалося, а зарплати – ні, – скаржиться вона. – На мене, як на листоношу, скинули багато зобов’язань. Раніше я розносила газети та пенсії, ходила по селу. Я не приймала платежів, бо тут сиділа начальниця, яка за все відповідала, а зараз уся відповідальність на мені».

«За це вам потрійну зарплату дали?» – уточнюю.

«Якби ж то… Коли погодилась залишитись як листоноша, то думала, що буду як і раніше розносити газети і пенсії, а на мене скинули все! Я повинна приймати платежі, виписувати і розносити газети, пенсії, приймати і видавати посилки. Фактично я тут працюю за трьох», – каже листоноша.

Зарплата сільського працівника пошти залишає бажати кращого. Спочатку Світлану Миколаївну оформили на ставку, а через трохи – перевели на 0,7 ставки.

«На руки отримую 3 тисячі гривень», – не приховує своїх скромних доходів сільська листоноша.

«А пані Дорошенко, кажуть, 300 тисяч отримує», – уточнюю про начальницю обласного відділення Укрпошти.

«А Смілянський два мільйони... Нам до них не рівнятись! – зітхає Світлана Білановська. – Я казала: якщо я тут сама, то мені хоча б ставку поставили. Що ж це за гроші? На мене стільки всього скинули, стільки зобов’язань…»

«Цікаво, а чим вони обґрунтовували зниження ставки?» – підтримуємо розмову.

«Вони кажуть, що беруть мою роботу за квартал і в мене не виходить на ставку. Об’єм роботи за їх підрахунками не виходить», – пояснює поштарка.

«А є плани чи зобов’язання?» – перепитуємо.

«Є і плани. Привозять товар і скажуть, щоб продала за місяць на 4 тисячі. Порошок, олію, мило, всяку всячину. План, сказали, обов’язково треба виконувати – так ми заробляємо собі зарплату. Ми торгуємо товаром, і нам це йде в заробіток. Якась там премія – 40 чи 50 гривень. Не кожен же ж і бере, а я ж і змусити нікого не можу. Прошу, щоб брали», – ділиться секретами поштової торгівлі пані Світлана.

Ось такі реалії поштової реформи на селі!

 

Статистика – річ необ’єктивна

 

Згідно з даними Укрпошти, 70% всіх витрат компанії становить фонд оплати праці, понад 80% з яких йдуть нібито на оплату праці листонош, операторів та інших працівників технічних спеціальностей. З урахуванням того, що в 2016-2020 роках штат компанії значно «порідшав», щорічне зростання показника середньої зарплати по Укрпошті склало 15-18%. У 2018 році середня зарплата в компанії становила 6,8 тисяч гривень, у 2019 – 7,4 тисячі гривень, у 2020 – 8,6 тисяч гривень.

Найпомітніше за цей час зросла зарплата безпосередньо гендиректора Ігоря Смілянського. Якщо в 2018-му щомісячний дохід головного поштаря країни становив трохи більше 570 тисяч гривень, то в 2019 році його середньомісячний оклад (+ преміальні і надбавки) різко підскочив до 1,4 мільйона гривень. У 2020-му дохід пана Смілянського також солідно «індексований» – майже до 1,9 мільйона гривень.

Найгірше те, що «круті перемоги» зі зростанням рівня зарплати працівників Укрпошти видаються владою як успішні приклади впровадження реформи «корпоративного управління державною власністю». Де-факто широкій громадськості наводяться фінансові показники, які пояснюються роботою наддорогого топ-менеджменту держкомпанії і діяльністю наглядових рад, що складаються з іноземних громадян, які і так незрозуміло чим зайняті (отримуючи при цьому винагороди в розмірі 200-400 тисяч гривень на місяць). Листоноші ж по селах заледве зводять кінці з кінцями.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)