|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:25 | 03.28.2024

Кожна п'ята фура - порушник

18 березня завершено налаштування обладнання на ваговому комплексі для зважування вантажівок у русі у Кіптях на автомобільній дорозі М-02 Кіпті - Глухів - Бачівськ.

1wimvagaТепер  система динамічного зважування WIM (weigh-in-motion) працює цілодобово, збираючи дані про трафік транспорту, номерні знаки, швидкість руху, вагу та габарити. До цього система була у тестовому режимі, вимірювання проводила з певною періодичністю.

З початку роботи вагового комплексу у Кіптях зібрана статистика показала: кожна п'ята вантажівка не дотримується чинних норм проїзду автомобільними дорогами. Серед фур-порушників 90% їдуть перевантажені і близько 10% не відповідають габаритним нормам. Усі зібрані дані збираються до аналітичного центру Укравтодору. Вони є у відкритому доступі на сайті stat.ukravtodor.gov.ua.

У 2021 році у Чернігівській області планується встановити ще одну систему зважування вантажівок у русі на трасі Р-67 Чернігів – Ніжин – Прилуки – Пирятин в районі села Талалаївка. Наразі оголошений тендер на проєктування та виконання робіт.

Неконтрольований рух перевантажених транспортних засобів - одна із основних причин інтенсивної руйнації автомобільних шляхів. Щоб запобігти неправильній експлуатації доріг, в Україні розпочато впровадження системи динамічного зважування у русі WiM (weigh-in motion).
WiM — це розумна система комплексного збору інформації про транспорт, що рухається автошляхами. Вона здійснює контроль руху авто у реальному часі, автоматично фіксує порушення (номерний знак, габаритні розміри, маса, кількість осей, швидкість тощо).
Як працює система зважування-у-русі? Основа роботи WiM - це майданчик для динамічного зважування. Саме через нього збираються всі дані, які потім передаються в програмний центр обробки інформації. За структурою, майданчик є своєрідним апаратним комплексом, який складається з датчиків, вбудованих у дорожнє покриття, камери для автоматичного розпізнавання номерних знаків, камер загального огляду та лазерних сканерів. Система здатна зберігати інформацію про пересування більше ніж 10 000 автомобілів в одному напрямку вагою не менше 3,5 т. Завдяки тому, що WIM повністю перекриває проїзну частину, обійти його неможливо.
З метою збереження відремонтованих доріг на державних трасах в Україні вже встановлено понад 40 WIM-систем для зважування вантажівок у русі. Зараз усі WIM-майданчики в Україні працюють в режимі збору аналітичних даних. Основне завдання - моніторинг дорожнього руху, попередній відбір даних для контролю та ідентифікація компаній, що здійснюють вантажоперевезення. Розпочато процес законодавчого оформлення механізму притягнення до відповідальності водіїв-порушників. Відповідний законопроєкт вже пройшов перше читання, депутати внесли до нього правки, згодом буде читання друге.

Схожі матеріали (за тегом)