|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:03 | 04.18.2024

На протидію лісовим пожежам

Немає більшого лиха для лісівників, ніж лісова пожежа. Коли за лічені години перетворюється на попіл, на чорне згарище багаторічна праця сотень працівників лісового господарства.

1gotupogelisЩоб не допустити «червоного півня» в лісові масиви, до пожежонебезпечного періоду слід готуватися заздалегідь, якісно і сумлінно, маючи в розпорядженні необхідний набір техніки та іншого спорядження, достатню кількість заповнених водойм.

У нинішньому році підприємства, які координуються обласним управлінням лісового та мисливського господарства, планують створити 3055 кілометрів мінералізованих смуг та  провести догляд за ними на 9055 кілометрах. З метою попередження лісових пожеж та недопущення їх поширення  на великі площі найбільш дієвим чинником є створення комплексу систем відеоспостереження та активне використання безпілотних літальних апаратів (квадрокоптерів), щоб постійно моніторити лісові масиви.
Тепер і рейдові бригади державних лісогосподарських підприємств  більш активно і постійно патрулюють лісові масиви, щоб вчасно виявити порушників правил пожежної безпеки.
Не зайвою для профілактики пожеж є роз’яснювальна робота через засоби масової інформації щодо недопущення вогняного лиха в лісах та  доведення до свідомості людей інформації про сувору відповідальність за порушення  чинного законодавства. Вже в квітні разом з представниками ДСНС планують провести навчання з гасіння лісових пожеж.
Протягом минулого року підприємства, які координуються обласним управлінням лісового та мисливського господарства, на закупівлю пожежної техніки та засобів пожежогасіння витратили 610 тисяч гривень власних коштів. Так, ДП «Семенівське лісове господарство» закупило квадрокоптер Mavic 2 PRO вартістю 48.5 тисячі гривень, 15 радіостанцій, мотопомпу, 16 ранцевих лісових оприскувачів, інше протипожежне устаткування та інвентар.
Торік протягом пожежонебезпечного періоду в лісах, підпорядкованих Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, на жаль, сталося 66 лісових пожеж на площі 158,7 гектарів. А в 2019 році трапилося 102 пожежі, які охопили 158,32 гектара.
Середня площа однієї лісової пожежі торік становила 2,4 гектара, тоді як у попередньому – 2019 році – півтора гектара.
На жаль, не обминули наші ліси і п’ять великих пожеж. Так, у ДП «Остерське лісове господарство» сталися  дві великі лісові пожежі на площі 13,4 гектара і 13,9 гектара. І ДП «Корюківське лісове господарство» не обминуло це лихо. Там  вигоріли ліси на площі 13,6 та 23,7 гектара. Ще одна  велика  пожежа сталася у ДП «Добрянське лісове господарство», де ліс згорів майже на тридцяти гектарах.
У насадженнях, які загинули внаслідок великих лісових пожеж, проведено суцільно санітарні рубки на площі 11,4 гектара. Зокрема, у ДП «Остерське лісове господарство» – на 2,6 гектара, у  ДП «Корюківське лісове господарство» – на 8,8 гектара. Решта площі перебуває під інтенсивним наглядом лісівників. Заліснення зрубів, які утворилися після суцільних санітарних рубок, плануємо провести цьогорічної весни.
Багаторічна практика свідчить, що основною причиною виникнення лісових пожеж є випалювання сухої рослинності на полях, луках, вздовж автомобільних доріг, а також необережне поводження населення з вогнем. Поширенню лісових пожеж на значних площах в осінньо-зимовий період 2019-2020 років сприяли нехарактерні погодні умови, а саме плюсова температура повітря, відсутність тривалий час опадів та сильні пориви вітру, які іноді досягали від 25 до 30 метрів за секунду.
З метою попередження лісових пожеж вже створено 3890 кілометрів мінералізованих смуг,  проведено доглядів за ними на 11 811 кілометрах. Державною лісовою охороною проведено 2155 рейдів з виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах України, здійснено 105 виступів у засобах масової інформації, встановлено 1016 засобів наглядної агітації – аншлагів, обладнаних вітрин та ін. Шлагбаумами перекрили 865 заїздів у лісові масиви. На порушників правил пожежної безпеки складено три адміністративні протоколи на суму 3145 гривень.

Богдан Пивовар, головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ

Схожі матеріали (за тегом)