|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:00 | 04.19.2024

Стартували «Дороги смаку Чернігівщини»

12 березня відбулась презентаційна зустріч "Дороги смаку Чернігівщини як інструмент розвитку сільських територій".

1dorsmakuВ семінарі взяли участь представники виробництв унікальної харчової продукції та малих сільськогосподарських підприємств Чернігівщини, туристичної галузі, представники органів місцевого самоврядування та гості з інших регіонів, що мають досвід реалізації подібних програм.

В області зосереджено більше 50 виробників унікальних харчових продуктів і напоїв, серед яких сировари, виробники м'ясних делікатесів, органічних фруктових соків, хлібу та випічки. Чернігівське Полісся має тисячолітні традиції бджільництва та медоваріння. Багато хто з виробників вже приймають у себе туристів, проводять екскурсії, влаштовують дегустації тощо. Завдяки реалізації "Дороги смаку Чернігівщини" планується акумулювати цей досвід в єдину систему з внутрішніми стандартами якості послуг, доповнити його іншими туристичними пропозиціями, оформити в повноцінний промаркований туристичний маршрут і створити на його основі продукт, готовий до масової реалізації на внутрішньому та зовнішньому туристичних ринках.

В першій частині заходу учасникам представили концепцію системи "Дороги вина та смаку України" – еногастрономічних туристичних маршрутів, визначили потенціал розбудови агротуристичного напрямку, а за участю гостей з Одеської Бессарабії намітили основні орієнтири дорожньої карти реалізації програми на Чернігівщині. Також були презентовані змодельовані варіанти еногастрономічних маршрутів виходячи із наявних в області крафтових підприємств. Друга частина – воркшоп “Потенціал створення “Дороги смаку Чернігівщини” – став практичним продовженням та зібрав безпосередньо зацікавлених учасників. В ході практикуму були відпрацьовані мотивації кожної окремої локації. Упродовж наступних двох місяців має з'явитися громадська спілка з однойменною назвою.

Такий підхід до розвитку малого сільського господарства через туристичну сферу є інноваційним для України. Це буде перший досвід впровадження кластерних моделей розвитку туристичних продуктів області завдяки державно-приватному партнерству та ефективній комунікації між представниками туристичного ринку. Тривають переговори з Міністерством економіки України з цього питання. Через підтримку виробників традиційних продуктів, збереження, зміцнення біорозмаїття та культурної спадщини місцевих спільнот сприяння розвитку сільських територій набуває високого потенціалу. Цю ініціативу потрібно розглядати як інструмент, що забезпечує диверсифікацію виробничої діяльності в сільській місцевості та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів та інвесторів.

Схожі матеріали (за тегом)