|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:15 | 04.16.2024

Ліс наповнить легені киснем

Відновити ліс – значить наповнити легені планети киснем, а отже - подарувати людям можливість дихати чистим повітрям на повні груди. Тож ніжинські лісівники дуже серйозно ставляться до лісовідновлення і щодня працюють над збільшенням лісистості.

 Робота ця надзвичайно важка і копітка, адже спочатку потрібно зібрати насіння, підготувати його належним чином до висівання, висіяти, потім прополоти, пересадити з коробів та розсадників на постійне місце зростання, неодноразово проводити догляди, адже і траву викосити потрібно, і від хвороб уберегти, та й від потрав дикими тваринами убезпечити. І це ще не все. Далі у молодняка з’являються нові вороги – лісові пожежі та «чорні лісоруби», через посушливий клімат – всихання, та й шкідники нікуди не діваються.
Та, не дивлячись на все, у ДП «Ніжинський лісгосп» за 2020 рік відновили більше 200 Га лісу, заготовили 12,4 тонни шишок сосни звичайної, 7100 кг насіння дуба звичайного, виростили майже 26 мільйонів сіянців та до десяти тисяч саджанців!

lisovidnova
Найбільше лісових культур створили у Новоселицькому лісництві, у Мринському виростили найбільше стандартного садивного матеріалу, а Вертіївське стало переможцем по якісному проведенню доглядів.
На жаль, кропітку працю лісівників бачать не всі, адже, щоб вирости до зрілого віку сосні, потрібно 80 років, а дубу – всі сто! І всі ці десятиліття невтомні руки сіють, полють, садять, доглядають, в мороз і спеку, під час дощу і в снігопади завжди стоять на варті одного з найцінніших ресурсів людства – на захисті Лісу!


ДП «Ніжинський лісгосп»

Схожі матеріали (за тегом)