|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:53 | 03.28.2024

Податковий екперимент від Чернігова

Чернігів звернувся до КМУ щодо запровадження експерименту по адмініструванню місцевих податків органами місцевого самоврядування

chernig21Звернення Чернігівської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо оптимізації спрощеної системи оподаткування та запровадження експерименту по адмініструванню місцевих податків органами місцевого самоврядування схвалене депутатами 28 січня, на 4 сесії Чернігівської міської ради 8 скликання.

Представляючи депутатам цей проєкт рішення, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зазначив, що на сьогодні за рахунок іноді не зовсім виправданих і зважених заходів у контексті реформи Державної фіскальної служби цей орган практично перетворився на сервісну інформаційну службу.

- Сьогодні в обласній податковій 22 податківці справляють податки з 30 тисяч господарюючих суб’єктів, включаючи малі, середні та великі підприємства. Фізично це просто неможливо. Історично робота податкової стосується справляння державних податків, ПДВ, податку на прибуток, акцизів тощо. Але по місцевих податках ситуація відрізняється. Я дуже сумніваюсь, що є практика заслуховування місцевих керівників податкової на рівні українського керівника про те, яка ж там ситуація зі справлянням саме місцевих податків, - зауважив він.

У зв'язку з цим місцеві громади зацікавлені у більш якісному зборі місцевих податків. І органи місцевого самоврядування могли би забезпечити його, якщо би їм були делеговані відповідні права. За словами міського голови, ця ідея зараз на часі. З метою її обговорення з ним вже зустрічався заступник міністра фінансів. Планується, що спочатку механізм випробують в одному чи кількох містах, серед яких буде й Чернігів.

- Ми візьмемо на себе видатки по утриманню цих фахівців, але треба законодавче підкріплення таких повноважень. Адже там є питання щодо доступу до баз, яке на сьогодні законодавчо врегульовано так, що ми не маємо такого доступу. Я переконаний, що рівень збору місцевих податків ми би підняли на 15-20%. По результатах такого експерименту ми прийдемо до висновку, чи необхідна передача справляння податків на місця, чи ні, - Владислав Атрошенко.

"Багато діючих суб’єктів господарювання в Україні здійснюють свою діяльність на спрощеній системі оподаткування. Проте, на даний час існують чинники цієї системи оподаткування, які потребують доопрацювання та врегулювання на законодавчому рівні.

Підвищенню фіскальної активності – обов’язковому застосуванню підприємцями реєстраторів розрахункових операцій має передувати законодавче закріплення важелів спрощеної системи оподаткування для рівних умов ведення бізнесу для кожного суб’єкта господарювання. Необхідно унеможливити застосування схем мінімізації сплати податків, а саме: продаж товарів через "спрощенців" із заниженням задекларованого річного доходу, оформлення відносин з ФОП цивільно-правовими договорами замість оформлення найманих робітників і найголовніше - використання спрощеної системи юридичними особами для переведення коштів у готівку.

У першу чергу необхідно встановити такі критерії діяльності ФОП на спрощеній системі оподаткування, щоб великий бізнес не міг нею зловживати. Саме представники великого бізнесу безпідставно користуються преференціями, які були створені для малого бізнесу. Така поведінка великого бізнесу ставить під загрозу існування спрощеної системи оподаткування і чесних "спрощенців".

Ці негативні явища відчутно впливають на наповнення бюджетів всіх рівнів.

Викладене вище свідчить про те, що на цей час вкрай необхідно наділити офіційними повноваженнями з питань адміністрування місцевих податків органи місцевого самоврядування, які найбільш зацікавлені у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів.

Просимо Вас розглянути питання щодо надання дозволу Міністерству фінансів України розробити та впровадити проведення експерименту щодо наділення офіційними повноваженнями з питань адміністрування місцевих податків органів місцевого самоврядування на прикладі міста Чернігова", - зазначено в тексті звернення Чернігівської міської ради до Кабінету Міністрів України.

Це звернення підтримане 26 голосами депутатів Чернігівської міської ради.

Схожі матеріали (за тегом)