|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:43 | 04.16.2024

Газ не дорожче за 6,99

«Ринкові ціни на сьогодні завеликі», – заявив президент Володимир Зеленський після тарифних протестів, які пройшли у кількох областях, в тому числі і в Чернігівській (проти драконівських тарифів на протести виходили люди в Чернігові та Прилуках).

1agaz21Відтак Уряд вирішив відновити державне регулювання цін на газ для населення. Так, 18 січня Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо встановлення з 1 лютого 2021 року ціни на природний газ на рівні 6,99 грн за кубометр для побутових споживачів. Вона діятиме тимчасово, до кінця карантину або до завершення опалювального сезону.

 З 1 січня ціни на газ в Україні різко почали рости через те, що у багатьох областях компанії почали зловживати своїм монопольним становищем та маніпулювати цінами в платіжках після запуску ринку газу з 1 серпня 2020 року. Адже газопостачальні компанії пропонували населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр. Так, у Чернігівській області ціна за куб газу для клієнтів ТОВ «Чернігівгаз Збут» становила 9.89 грн.

В Уряді пояснюють, що ціна 6,99 грн за кубічний метр – найнижча ціна, яка була зафіксована на українській біржі протягом січня, саме тому вона і стала граничною. За словами Прем’єр-міністра, це рішення дозволить зменшити платіжки за газ та захистити українців від недобросовісних постачальників. Адже постачальники тепер не зможуть піднімати ціну вище за 6,99 за куб. Тому за прогнозами суми в платіжках людей мають зменшитися в середньому на 30%.

Державне регулювання тарифів на газ не означатиме відмову від розвитку ринку газу в Україні. Але наразі, в умовах монополізації ринку, встановлення граничної ціни є необхідним. За словами Прем’єр-міністра, якщо цього б не зробили, то вже у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)