|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:25 | 03.28.2024

Молоду громаду «вбивають» на старті

Крутівській ОТГ ще не виповнилося і трьох місяців з часу її утворення, як знайшлися господарі на їхні землі.

Так, Головне управління держгеокадастру в Чернігівській області надало дозволи на розробку проектів землеустрою земель молодої громади мешканцям Києва та Чернігова. Як заявив староста Хорошеозерського старостинського округу Микола Редевич, зараз у селян намагаються забрати 28 гектарів саду. Все це робиться в обхід громади, не вперше і в порушення діючого законодавства.

 

«Громаді передали невеличкі шматки землі по гектару-два, а великі площі по 20-40 гектарів не передають, – говорить Микола Іванович. – Це свавілля потрібно негайно припиняти. Воно є повністю незаконним і суперечить політиці Президента, який відстоює передачу земель громадам».

redsad

Микола Редевич поблизу сільського саду

 

Як повідомили у Крутівській сільській раді, наразі тут вивчають питання, які ще земельні ділянки на території сільських старостатів керівництво Держгеокадастру намагається безкоштовно роздати. По кожному такому факту буде написана відповідні заяви до прокуратури, НАБУ та в Офіс Президента України.

З часу утворення громади Держгеокадастр передав 2900 гектарів землі, більшість якої перебуває у довгостроковій оренді. Ще на зорі утворення ОТГ, буквально за 2-3 місяці до виборів у Держгеокадастрі виставили на аукціон землі з великими масивами, а після виборів передали громаді лише частину земель і здебільшого невеликими масивами.

Земля – це не єдина проблема новоутвореної ОТГ. За словами її голови Олега Бузуна, держава перекинула на громаду 900 тисяч гривень боргів по освіті. Фактично гроші освітян осіли на рахунках департаменту фінансів Чернігівської ОДА. Така от децентралізація від органів влади: громаді борги і зобов’язання, держгеокадастру – право безкарно і безкоштовно роздавати її землі!

До речі, в Хорошому Озері вже не вперше з дозволу Держгеокадастру намагаються розпаювати сад. Рік тому сільська рада домоглася скасування у судовому порядку відповідне рішення.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)