|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:12 | 03.28.2024

Землі вдалося повернути

Прокуратурою забезпечено повернення у державну власність декількох незаконно набутих земельних ділянок

08012021Варвинський районний суд  області задовольнив позов прокурора, зобов’язавши повернути у державну власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення оціночною вартістю 960 тисяч гривень. Так, Чернігівською обласною прокуратурою встановлено, що мешканець  області, в порушення вимог земельного законодавства, двічі скористався правом на безоплатне отримання у приватну власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Невдовзі після отримання землі на території Харківської області, повторне звернення громадянина надійшло до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, яке не установило факт використання громадянином свого права на безоплатну приватизацію в іншій області.
Ще один позов прокуратури, заявлений з аналогічних підстав, задоволено Прилуцьким міськрайонним судом області. Відповідача зобов’язано повернути у державну власність земельну ділянку площею 2 гектари, розташовану на території Удайцівської сільської ради Прилуцького району.
Після набрання вищевказаних рішень законної сили, прокурорами забезпечено їх реальне виконання та скасування державної реєстрації права власності за фізичними особами, які їх незаконно отримали. Таким чином, землі сільськогосподарського призначення площею 4 гектари повернуто у державну власність.  
Також органами прокуратури області забезпечено звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок історико-культурного призначення.
Господарським судом Чернігівської області підтримано позицію  прокуратури щодо звільнення земельних ділянок історико-культурного призначення. Прокуратурою з’ясовано, що фермерським господарством, в порушення вимог земельного законодавства, самовільно зайнято 4 га земель історико-культурного призначення на території Біловежської сільської ради Бахмацького району. Однак, завдяки своєчасному реагуванню прокуратури, під час розгляду справи у суді фермерським господарством у добровільному порядку звільнено самовільно зайняті ділянки. Відтак, землю повернуто у розпорядження держави.

Схожі матеріали (за тегом)