|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:23 | 03.29.2024

У Чернігові запрацює нова зливна станція

Однією з екологічних проблем Чернігова залишається ситуація з несанкціонованими скидами рідких нечистот мешканцями неканалізованого приватного сектору. Вирішити проблему допоможе запуск у 2021 році нової сучасної зливної станції, будівництво якої завершується на каналізаційних очисних спорудах міста.

1aazlivnaДіюча зливна станція не відповідає сучасним вимогам до прийняття рідких побутових відходів. На станції відсутня автоматизація та лабораторний контроль процесів зливу, через що обсяги прийнятих стоків у 10 разів менше нормативних. Саме приміщення станції напівзруйноване та розташоване поблизу житлових будинків, що створює незручності для мешканців міста. Починаючи з 2021 року діюча по вулиці Ушинського зливна станція припинить своє існування.

Замість неї в районі села Гущин на території каналізаційних очисних споруд міста запрацює сучасна станція приймання стоків типу STZ211, продуктивністю 60 мЗ/год, виробництва фірми ЕNКО (Польща), яка вже надійшла до КП «Чернігівводоканал» і зараз ведуться роботи з її монтажу.

Станція прийому стоків призначена для прийому комунальних та промислових стічних вод з асенізаційних автомобілів і причепів. Її змонтовано на залізобетонному фундаменті та підключено до каналізаційного колектору на вході до очисних споруд міста. Наразі завершується облаштування під'їзних шляхів у розрахунку на 6-8 автомобілів на годину.

Також на території станції буде змонтовано систему відведення дощової води в каналізаційний колектор.

Станція є повністю автоматичною і не потребує постійного контролю з боку персоналу.

Це – модульна конструкція, контейнер і вимірювальний ланцюг в якій виконані з кислотостійкої сталі.

Станція дозволяє скидати стоки лише авторизованим споживачам. Авторизація відбувається за допомогою безконтактної картки через скануючий пристрій. Після завершення процесу зливу перевізник отримує чек із зазначенням обсягів та параметрів скидів.

Прийом стічних вод починається від приєднання шлангу асенізаційної машини до системи прийому стоків. Після ідентифікації перевізника відбувається відкриття засувки. Стоки проходять через датчик витратоміра і вимірювальний модуль, де автоматично виконується вимір температури стоків, їх провідності та рівня рН. У разі, якщо ці параметри не входять до заданих діапазонів значень, засувка автоматично закривається і прийом стічних вод припиняється. При кожному зливі виконується автоматичний відбір проб стічних вод з подальшою передачею їх на лабораторні дослідження.

Під час скиду відбувається розбавлення стоків у співвідношенні 1:1 та їх очищення від твердих побутових відходів – шнековий знімач забирає механічні забруднення з сита і транспортує їх до ємності системи пресування. Відходи пресуються і виводяться назовні в пластикові пакети або контейнери.

Після кожного завершення прийому стічних вод вмикається система самопромивки та проводиться повне очищення вимірювальної системи  та підготовка до наступного прийому стоків. Всі дані по кожному перевізнику зберігаються на карті пам'яті станції.

Загальна кошторисна вартість будівництва – 8451,156 тис. грн в т.ч.: будівельні роботи – 2228,509 тис.грн; вартість устаткування – 4466,519 тис. грн; інші витрати – 1756,128 тис.грн.

Відповідно до умов договору будівництво станції зливу буде закінчено до кінця 2020 року. Але для її повноцінної експлуатації потрібно не тільки завершити будівництво, але й рішенням виконкому Чернігівської міської ради визначити надавача послуг – КП «Чернігівводоканал» (наразі надавачем послуг є КП «АТП-2528), укласти відповідні договори з перевізниками, провести їх навчання.

Треба зазначити, що зливна станція типу STZ211 виробництва фірми ЕNКО (Польща) – перша в Україні. Використання STZ211підвищить екологічну безпеку на території Чернігова, оскільки дозволить здійснювати контроль кількості та якості стоків на всіх етапах – від забору у споживача до скиду на зливній станції.

За результатами її експлуатації КП «Чернігівводоканал» планує будівництво додаткових зливних станцій на території міста Чернігова, в першу чергу в районі ЗАЗ та Бобровиці. Це дасть можливість перевізникам скоротити витрати на транспортування стоків і, відповідно, зменшить вартість надання послуг для споживачів.

 
За повідомленням КП «Чернігівводоканал»

Схожі матеріали (за тегом)