|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 5:48 | 03.19.2024

Павло Халімон: «Ми фактично врятували держпідприємство від фіктивного банкрутства»

Народний депутат України Павло Халімон, якому закидають спробу рейдерства державного підприємства на Прилуччині, що належить Національній академії агарних наук України, розкрив зворотній бік медалі.

Заступник голови аграрного комітету в парламенті звинуватив колишнього нардепа Олега Дмитренка у махінаціях з урожаєм та наданням його товариством завищених послуг держпідприємству. За словами Павла Халімона, якби він не втрутився вчасно, то дослідне господарство спіткало б банкрутство.

 

Павло Халімон розповідає, що у колишнього нардепа Олега Дмитренка було декілька держпідприємств по всій Україні, на яких він призначив своїх директорів. Ці підприємства знаходяться на балансі Національної академії аграрних наук.

«Що вони робили? Вони призначали своїх директорів, потім надавали їм фінансову допомогу, підписували договори на надання послуг і забирали ці кошти назад як незавершене виробництво, – пояснює нардеп від «Слуги народу». – Також надавались послуги з посіву, внесення добрив, засобів захисту рослин та збиранню врожаю. Ці послуги надавались за завищеними цінами, а насіння і вирощений врожай купували за заниженими».

За словами Павла Халімона, внаслідок такої роботи на підприємствах Сумської, Херсонської, Запорізької та Чернігівської областей утворились суттєві заборгованості.

«Три з чотирьох підприємств, на які Дмитренко призначив своїх директорів зараз у стадії банкрутства, – продовжує нардеп. – Тому для того, щоб не допустити такої ж ситуації в Івківцях, до мене звернулась заступниця директора, яка колись працювала в мене. Вона принесла до мене ці довідки і каже: «Дивись, що відбувається». Я вирішив втрутитись, оскільки підприємство знаходиться на моєму окрузі й потенційно було важливо допомогти підприємству і в результаті допомогти державі. Я звернувся до правоохоронних органів задля консультації та кваліфікації цих дій. Вони одразу побачили склад злочину».

 

– Це якось підтверджено документально? Якщо так, чи є кримінальна справа і на якій вона стадії?

 

– Все підтверджено, довідку я Вам надам. Зараз справа на стадії досудового слідства, але, повірте мені, вона дійде до суду. І директор, який був виконувачем обов’язків, який підписував договори про надання послуг, договори про незавершене виробництво, буде нести відповідальність.

Що стосується хронології подій, то на початку разом із громадською організацією «Могутність нації» ми звернулись до прокуратури, і прокуратура порушила кримінальну справу за фактами зловживання службовим становищем, а також за фактом розкрадання державного майна. Після цього почалося збирання врожаю. Прокуратура одразу ж звертається до суду щодо забезпечення позову та арешт урожаю. Прокуратура також звернулась до НААН України для того, щоб там створили комісію, і ця комісія мала вирішити, куди везти врожай і де його зберігати. Було прийнято рішення, що врожай збиратиме альтернативний підприємець, а збіжжя буде зберігатись на території дослідного господарства. Після того, як розпочався збір врожаю, Дмитренко проплатив людям кошти для того, щоб вони виходили на дороги, лягали під комбайни і всіляко перешкоджали збору врожаю. Знову ж таки громадська організація разом із прокуратурою звернулись до управління поліції й ті забезпечили охорону полів. Ви це, власне, і бачили. Зібраний урожай відвезли на територію держпідприємства, більша частина якого знаходиться там і досі.

 

– Тобто збирала саме та фірма, а «Батьківщину» не допустили до збору?

 

– Не допустили, оскільки вони є одними з фігурантів кримінальної справи.

 

– А зберігається врожай на потужностях ДП ДГ «Івківці»? Він зараз там?

 

– Більшість. 80 відсотків знаходиться на підприємстві. Це збіжжя, яке зберігалося в складах. А те, що було в сайлобегах, почало псуватись, тому його перевезли на «Агрікорівський» елеватор по договору прийому-передачі. Зерно зараз зберігається там і буде зберігатись до рішення суду.

Додам також, що після того, як почався збір врожаю, випробувальний термін у директора закінчився, і НААН України оголосила новий конкурс на посаду. За його результатами було обрано нового директора. Конкурс був прозорий, і переміг директор іншого дослідного господарства, яке знаходиться поруч, в селі Тихе. Та людина, яке працювала у мене бухгалтером, так і залишилась працювати на посаді заступника директора.

 

– Увесь врожай зібрали?

 

– На полі знаходиться, наскільки відомо, ще кукурудза.

 

– СТОВ «Батьківщина» вкладала власні кошти у врожай, працювала їхня техніка і так далі. Наскільки я розумію, вони працювали за законними договорами. Як тепер бути?

 

– Абсолютно вірно! Всі ці договори є, і вони дійсні. Нам необхідно буде встановити розмір шкоди. Цим займаються контрольно-ревізійні органи та прокуратура. Після того, як буде встановлено завдану шкоду, частину коштів їм повернуть по договорах, а за рахунок іншої частини будуть покриті збитки, нанесені підприємству. Станом на сьогодні господарську діяльність відновлено, рахунки розблоковано, є законний директор, підприємство працює. Якби ми не звернули на це увагу, то була б така ситуація, як у Запорізькій та Херсонській областях – ці підприємства перебувають у стадії банкрутства.

 

– Чому саме банкрутство? В цьому є якась схема?

 

– Подальша доля – переважне право. Якщо підприємство, яке створило цю заборгованість, усувається від господарської діяльності, воно звертається до суду і в порядку регресу ці кошти стягують з держави.

 

– Якщо припустити, що існувала якась схема з колишнім депутатом, то логічно припустити, що в цій схемі мало б бути і керівництво академії?

 

– Відверто кажучи, це питання не до мене. Я чув про те, що хтось щось, можливо, отримує в конвертах, але я не був свідком.

 

– Ви як заступник голови аграрного комітету володієте інформацією яка кількість землі знаходиться в НААН України?

 

– 341 тисяча гектарів, із них 150 тисяч – під природнім парком у Херсонській області. Тобто їхнє основне призначення – це наука.


 

З довідки прокуратури

 

Орган слідства Чернігівської області розслідує кримінальне провадження № 42020271210000077 за ознаками злочину, передбаченого ст. ч.2 ст. 191 КК України, відповідно до якого ДП ДГ «Івківці» МІП ім. В.М. Ремесла НААН України відчужило на користь СТОВ «Батьківщина» урожай сільськогосподарських культур 2020 року як незавершене с/г виробництво за цінами нижче ринкових. Крім того, СТОВ «Батьківщина» протягом 3-х років надавало послуги державному підприємству та реалізацію товарів за цінами значно вище ринкових створюючи для ДП ДГ «Івківці» борги, станом на 01.04.2020 року борг ДП ДГ «Івківці» МІП імені В.М.Ремесла НААН перед СТОВ «Батьківщина» по придбаних матеріалах склав 45 210 554,11 гривень, поворотна фінансова допомога – 3 795 419,68 гривень; перед Дмитренком Миколою Михайловичем (батько фігуранта) – 307 500,00 гривень. Згідно балансу, станом на 01.04.2020 року збиток підприємства сягає майже 8 мільйонів гривень.

На сьогодні проводяться слідчі дії щодо продажу незавершеного виробництва (врожай, проданий на початковій стадії вегетації) і орієнтовна сума збитків склала 27 277 036 гривень, в тому числі:

– пшениця озима – 20 690 362 гривень (може бути реалізована при фактичній врожайності 5,455 тонни з площі 968,7 га по ціні 5489 гривень, що дорівнює 29 005 294 гривень, а продано незавершеним виробництвом за 8 314 933 гривень);

– ріпак озимий – 5 146 951 гривень (може бути реалізована при фактичній врожайності 2,56 тонни з площі 218,5 га за ціною 12 824 гривень, що дорівнює 7 173 233 гривень, а продано незавершеним виробництвом за 2 026 282 гривень);

– ячмінь озимий – 1 439723 гривень (може бути реалізована при фактичній врожайності 4,6 тонн з площі 100,5 га по ціні 4710 гривень, що дорівнює 2 177 433 гривень, а продано незавершеним виробництвом за 737 710 гривень).


 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)