|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:46 | 03.28.2024

Усі активи громади – на одному сайті

Зберегти, примножити та ефективно використати наявні ресурси та потенціал громади можна лише за умови, що інформація про всі об’єкти, ресурси, комунікації, корисні копалини знаходиться в одному місці. Тому в Любецькій громаді розробили і реалізували унікальний проект із запровадженням єдиної системи обліку всіх активів громади.

Реалізація цього проекту не тільки дала змогу навести лад та звести докупи старі, різні за форматом, архівні та існуючі картографічні матеріали – він надасть неабияку перевагу в залученні інвестицій у бізнес на територію громади.

1alubotg

«У Чернігівській області такий проект є тільки в Любецькій громаді, більше того, коли ми тільки починали його розробляти, він був єдиний в Україні, – розповідає завідувачка сектору економічного розвитку Любецької ОТГ Зоя Чугай. – По суті, ця система – це управління дорогами, відходами… Словом – це управління нашими землями. Адже за допомогою цієї програми ми маємо можливість контролювати в реальному часі використання земельного ресурсу аграрними компаніями. Можемо розвивати туристичний напрямок, створюючи завдяки порталу туристичні маршрути, відкривати зони та бази. Можемо планувати та здійснювати належне утримання доріг громади. До речі, за допомогою цієї програми в громаді вже вдалося виявити порушення з боку аграріїв. Коли цього року вони почали розорювати ділянки, які були віддані під сіножать, то ми відразу це побачили і відреагували».

Програма була створена за рахунок коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних громад. Сама програма унікальна тим, що включає в себе багатошарове зображення території, що має чимало переваг перед просто виглядом зверху.

«Зайшовши в програму, ми в реальному часі бачимо всі водойми, ріки, дороги, всі зелені насадження, лісосмуги, поля, населені пункти, кожен конкретний дім з його забудовами і насадженнями, – розповідає пані Зоя. – Для цього була пророблена колосальна робота. Ми за допомогою дронів і літака робили фотографії населених пунктів на території Любецької ОТГ. Тут чітко відображається, де скільки населення проживає, навіть за прізвищем можна знайти будинок у кожному старостинському окрузі. Тепер ми бачимо, де яка земля обробляється, де не обробляється, усі межі. Одним словом – все, що є в нашій Любецькій громаді, всі її активи, – зібрано в одній єдиній системі. На цей програмний продукт розробники вже передали нам права власності і навчили наших спеціалістів з ним працювати. Адже дані постійно оновлюються».

Допоможе програма і інвесторам, які зацікавлені працювати на території Любецької громади. Адже вони прямісінько в своєму кабінеті, без виїзду на місцевість, можуть обрати ділянку і оцінити наявну інфраструктуру.

«Інвестор може просто зайти в програму і за допомогою цієї «розшаровки» подивитися ту чи іншу ділянку і конкретизувати всю інфраструктуру: віддаленість від дороги, від жилих будинків, розмір ділянки... В програмі можна побачити, де підключення до електрики, до води. І той факт, що все це можна побачити, не витрачаючи час на виїзд на місце, є дуже серйозним інвестиційним моментом».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)