|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:52 | 03.19.2024

Оборудки при закупівлі енергоносіїв

Прокуратура вимагає визнати недійсними додаткові угоди до договорів закупівлі енергоносіїв бюджетними установами області

Прокуратурою установлено непоодинокі факти ініціювання постачальниками енергоносіїв внесення змін до укладених з бюджетними установами договорів за відсутності передбачених законом підстав.
За умовами цих угод ціна на пальне та природний газ збільшується при одночасному зменшенні обсягів поставок.
Про недобросовісні підходи під час формування постачальниками ціни на газ та пальне свідчить заниження вартості предмета закупівлі на етапі визначення переможця тендерної процедури та подальше стрімке укладення додаткових угод.
Наведене порушує інтереси держави у бюджетній сфері, спотворює результати торгів та нівелює економію, на яку розраховував покупець при підписанні основного договору.
За таких обставин, органами прокуратури області, здійснюючи представництво інтересів держави в судах, лише у поточному році направлено до суду 6 позовів про визнання недійсними додаткових угод до договорів та стягнення сплачених на їх виконання коштів, сума яких сягає близько мільйона гривень.
Зокрема, прокуратурою направлено до суду позов в інтересах однієї із селищних рад області про визнання недійсними додаткових угод до договору про закупівлю природного газу, вартість якого складає 1 430 тис. грн.
Позови наразі перебувають у провадженні суду, участь у судових засіданнях забезпечується прокурорами апарату прокуратури Чернігівської області.

Схожі матеріали (за тегом)