|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:11 | 03.19.2024

Ігор Вдовенко звернувся до Прем’єра

Мета звернення - вирішення проблеми належного фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я Придесення

1aigvdovДо обласної ради продовжують надходити непоодинокі звернення від колективів медичних установ області, де порушуються питання неналежного фінансування галузі охорони здоров’я Чернігівщини.

Найбільш складною є ситуація у закладах вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, які отримують кошти від Національної служби здоров'я України за прямими договорами про медичне обслуговування населення, обсяг яких не враховує реальну потребу у фінансовому забезпеченні їх функціонування.

В окремих установах, а саме: обласному медичному центрі соціально значущих та небезпечних хвороб, обласній психоневрологічній лікарні, обласній дитячій лікарні до кінця року нестача коштів складає більше 180,0 млн грн.

Передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 250 обсяг субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я в сумі 89,4 млн грн забезпечує лише третину від реальної потреби в коштах. Нестача коштів по зазначених вище закладах до кінця року становить 31,4 млн гривень.

Особливо гостро постало питання проведення розрахунків по заробітній платі, відпускним виплатам працівникам дитячого будинку, патолого-анатомічного бюро, центру крові, судово-медичної та психіатричної експертиз, центру громадського здоров’я, центру медико-соціальної експертизи та бази спеціального медичного постачання.

Станом на 01.08.2020 протермінована заборгованість із виплати заробітної плати працівникам закладів, які фінансуються за рахунок цієї субвенції, вже склала 1,5 млн гривень.

Залишаються також невизначеними джерела фінансування дитячих санаторіїв, лікувально-фізкультурних диспансерів (відділень) і медико­генетичних консультацій, які згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 № 385 віднесені до медичних закладів і виконують·державні та міжгалузеві функції щодо охорони здоров’я. В обласному бюджеті вишуканий резерв коштів у сумі 10,9 млн грн для проведення своєчасної виплати заробітної плати працівникам таких закладів, проте цього недостатньо.

На даний час на державному рівні все ще не визначені джерела покриття видатків медичних закладів на відшкодування пільгових пенсій, заробітних плат працівникам, які прийняті на військову службу за контрактом, та медпрацівникам, які працюють у військкоматах, витрат на придбання дороговартісних медичних виробів (слухових апаратів, кардіовиробів, ендопротезів, штучних кришталиків) тощо. Орієнтовна потреба на зазначені цілі до кінця 2020 року складає 27,1 млн гривень.

Разом з тим, обсяг додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я у 2020 році на 278,9 млн грн або 52,3 % менше відповідної дотації 2019 року. У зв’язку зі зменшенням відсотка зарахування податку на доходи фізичних осіб у 2020 році з обласного бюджету буде вилучено до державного бюджету 0,6 млрд грн податку (в цілому по області близько 1,5 млрд грн). В результаті негативного впливу поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 на економічну активність області фінансовий ресурс обласного бюджету зменшиться на 7,9%.

Отримавши роз’яснення та розрахунки від Департаменту фінансів ОДА, головою обласної ради Ігорем Вдовенком було прийнято рішення звернутися до очільника Уряду Дениса Шмигаля із проханням сприяти вирішенню критичної ситуації, яка виникла з фінансовим забезпеченням діяльності закладів охорони здоров’я області, шляхом виділення додаткових трансфертів із державного бюджету для забезпечення доступного для всіх жителів області медичного обслуговування.

Схожі матеріали (за тегом)