|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:47 | 03.28.2024

Зустріч із аграріями району

У віторок голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко разом із народними депутатами України Олегом Семінським та Сергієм Гривко, головою Чернігівської РДА Сергієм Журманом та головою райради Олександром Ларченком зустрілися з представниками аграрного сектору Чернігівського району.

1agtatiyПід час зустрічі почули з перших вуст думки підприємців щодо актуальних питань галузі. Чернігівський район - з найбільших в області. Аграрний комплекс посідає одне з провідних місць в економічному житті району. Працюють 52 сільськогосподарські підприємства та 44 фермерські господарства, які вирощують зернові, зернобобові та інші сільгоспкультури, займаються виробництвом крохмалю, продукції тваринництва, зокрема молока та м’яса великої рогатої худоби тощо. Розмова вийшла насиченою та конструктивною.


Серед ключових питань, які викликають найбільше занепокоєння агровиробників:

- Необхідність відновлення роботи профільного Міністерства;


Президент України вже прийняв рішення щодо відновлення роботи Міністерства аграрної політики. Залишилось врегулювати певні організаційні питання.


- Необхідність довгострокової програми розвитку агропромислового комплексу. Часті зміни правил на ринку і невизначеність відлякує агровиробників інвестувати в розширення бізнесу.


Є потреба розробити доступну та зрозумілу формулу державних дотацій, максимально спростити доступ до участі в програмах підтримки сільгоспвиробників та фермерів.

- Розвиток картоплярства. В цьому напрямку у області значний потенціал і це тема для окремої грунтовної розмови.


- Недосконалість системи профтехосвіти, звідси - брак професійних кадрів. Рівень і якість знань випускників профтехучилищ бажають кращого. За словами підприємців, роботодавець змушений навчати молодих спеціалістів з нуля.


На наступному тижні в ОДА запланована робоча нарада з директорами закладів профтехосвіти, куди запрошені представники бізнесу, щоб долучитися до обговорення.


- Висока вартість приєднання до електромережі - комплексна проблема, яка стосується  усіх галузей і гальмує розвиток бізнесу.


Усі підняті теми стануть предметом детального опрацювання та підготовки нормативних та законодавчих пропозицій.

Схожі матеріали (за тегом)