|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:39 | 03.29.2024

Чому всихають лісові насадження?

Останнім часом в лісових масивах все частіше спостерігаються випадки масового всихання лісових насаджень та зараження деревостанів шкідливими комахами та хворобами лісу.

1lisonas1Причина всихання та погіршення санітарного стану хвойних насаджень – різке підвищення середніх температур, зниження рівня грунтових вод, що згубно впливає на хвойні насадження, які мають поверхневу кореневу систему та не переносять високих температур. Ці ж фактори спричиняють всихання навіть дуба, граба та ясеня пристигаючого та стиглого віку.

Саме заходи з поліпшення санітарного стану лісів, до яких входять вибіркові санітарні рубки та суцільні санітарні рубки, є частиною комплексу профілактичних заходів, які проводяться з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвитку патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, стихійними природними явищами та техногенними впливами.

Тому лісівники ДП «Прилуцький лісгосп» спільно з спеціалістами Чернігівського ОУЛМГ, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА та ДСЛП «Київлісозахист» провели санітарно-лісопатологічне обстеження насаджень і виявили нові осередки шкідників та хвороб лісу.

Всі необхідні документи направили у Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА для отримання дозволу на проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та погодження лімітів на вирубку сухостійної та зараженої деревини на ІІІ квартал 2020 року. Це необхідний захід, який допоможе оперативно прибрати сухостійні та заражені дерева до масового розмноження шкідників.

Всі зруби, які утворяться після проведення суцільних санітарних рубок будуть заліснені у 2021 році. Посадка лісових культур здійснюватиметься згідно діючих схем змішування, способів обробітку грунту та інших технологічних особливостей у відповідності до лісорослинних умов даних ділянок.

За інформацією ДП «Прилуцьке лісове господарство»

Схожі матеріали (за тегом)