|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:38 | 03.29.2024

Голова – все бачить, а органи спустили собак

Голова Чернігівської облдержадміністрації бачить перспективу в місцевому торфі та готовий допомагати торфовидобувним підприємствам вийти з кризи. Так, минулого тижня він разом із своїм профільним заступником Олександром Савченком відвідав Смолинський торфозавод – філію державного підприємства «Чернігівторф».

Візит дійсно вийшов результативним, адже Прокопенко – чи не перший очільник області, який ступив ногою в торф’яне болото й перейнявся перспективами реалізації сировини. Ознайомившись із виробничим процесом та родовищами, голова ОДА пообіцяв колективу напрацювати конкретні кроки щодо виходу з кризи і вже найближчим часом направити пропозиції в Міненерго та Уряд. Та не минуло й двох днів як на підприємство висадився десант слідчих з особливо тяжких злочинів. Нонсенс, але торфовидобувників звинувачують у тому, що вони видобувають торф для держави.

 

На 100 років процвітання

 

«Підприємство має великий ресурсний, а головне – людський потенціал, - прокоментував враження від візиту голова Чернігівської ОДА. – Видобувні та виробничі потужності розташовані на старому руслі Десни, де сформовані колосальні поклади якісної торф’яної сировини», - пояснив Андрій Прокопенко.

tsex

На фоні - цех із 30-річним пресом

 

За даними державного концерну «Укрторф», загалом в країні торф’яні запаси складають близько двох мільярдів тонн, майже 12% з них – на Чернігівщині. Потенціал регіону – очевидний!

За словами керівництва заводу, якщо б підприємство працювало на повну потужність, видаючи по 30 тисяч тонн торфобрикету на рік, запасів торфу вистачило б на 100 років.

Цей вид палива має особливий попит серед бюджетних установ, закладів охорони здоров’я, а також населення.

opora

Опора - на власні енергоресурси

 

«Ми маємо зберегти такі потужні і важливі для області підприємства, – сказав Андрій Прокопенко. – Ми домовились, що напрацюємо спільно з колективами необхідні кроки для виходу із кризи, а готові пропозиції направимо на Міненерго та Уряд».

Нагадаємо, після десятирічного простою та штучного доведення до банкрутства ДП «Чернігівторф» працівники Смолинського торфозаводу у 2015-му році самостійно відремонтували та запустили виробничий цех. Цей рік вони вважають другим народженням підприємства. З того часу колектив підприємства перебуває у перманентному протистоянні спробам рейдерства та руйнації ДП «Чернігівторф», яке покривається на рівні профільного міністерства. Не отримуючи жодного фінансування від держави, колектив підприємства постійно нарощує показники видобутку та виготовлення готової продукції, б’ючи рекорди 15-річної давності. Андрій Прокопенко – перший голова Чернігівської облдержадміністрації, нога якого ступила на торф’яне болото. Тож колектив заводу недарма сподівається на те, що влада нарешті повернеться обличчям до державного підприємства, а торф’яна галузь отримає нове дихання.

 

По закону чи на замовлення?

 

Утім, з наступних подій складається враження, що органи державної влади в Україні живуть власним життям. З одного боку голова ОДА як представник центральної влади в регіоні, розібравшись в ситуації й у тоннах брехні, бачить перспективи в галузі, з іншого – поліцейська держава, де керують силовики, бачить перспективи задушити торфовидобувників. Ще не встигло замести торфом слідів голови облдержадміністрації на Смолинському болоті, як слідчі з особливо тяжких злочинів десантувались на ньому.

organy

Причому приїхали не самі, а цілою делегацією, ще й привезли з собою представників Держгеонадр, законність перебування яких на території держпідприємства викликає великий сумнів навіть у керівництва «Укрторфу». Очевидно, столичні ляльководи-товстосуми, зрозумівши те, що черговим маріонеткам із ДП «Чернігівторф» не вдалося переламати через коліно трудові колективи, пішли іншим шляхом – шляхом відкриття кримінальних справ. Знайшли й білі нитки, якими шитимуть справу – подумати тільки – «незаконне видобування торфу»! Це ж як: на державному підприємстві копають торф і заробляють копійку в казну держави, звідки годують тих самих ментів, прокурорів та есбеушників, і після цього трударів називають злочинцями?

1avtoorgany

На таких авто приїхали слідчі

 

А водив по болоту «експертів» пресловутий слідчий Крічфалушин Іван Іванович – саме він, за твердженням заводчан, усі ці роки гальмував справи проти рейдерів, яких присилали з Києва. Підстава їх перебування? Запросто! Незаконна розробка родовища! І ось вам – ухвала суду на проведення слідчих дій. Дарма, що «Чернігівторф» – єдине підприємство в структурі ДК «Укрторф», яке має ліцензію на видобуток корисних копалин. Причому термін її дії складає 20 років, тож 275 гектарів родовищ поблизу Смолина можуть і будуть розроблятись законно. Єдиний нюанс – це позиція обласного управління Держгеокадастру, яке усупереч закону, незважаючи на наявність ліцензії, вже більше двох років зумисне не змінює цільове призначення з сільгоспугідь на надра. І всьому цьому, звісно ж, є документальне підтвердження. А найголовніше – це те, що для більшості торфовидобувних підприємств в інших регіонах України наявність ліцензії – не обов’язкова, адже вони працюють, спираючись на рішення обласних рад. «Чернігівторф» – єдине підприємство, яке таку ліцензію має, тож неважко зрозуміти, яким душком пахне слідство. А взялись замовники серйозно, спустивши на шахтарів усіх собак.

Як повідомили в Головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області, окрім слідчих в особливо важких злочинах, процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Чернігівської області, а оперативний супровід – співробітники Управління Служби безпеки України в Чернігівській області. Не змогли подолати завод штрейкбрехерами і «тітушками», так вирішили затравити гончаками. Кінцева мета зрозуміла – звільнити героїчну Валентину Огієнко з посади директора і зламати опір. Кінцеве слово все ж за керівниками області, які, сподіваюсь, дадуть адекватну оцінку подіям, що відбуваються! В цій країні все має бути по закону, а не на замовлення!

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора та Чернігівської ОДА

Схожі матеріали (за тегом)