|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:23 | 03.28.2024

У Кіптях встановлять систему WiM

Неконтрольований рух перевантажених транспортних засобів – одна із основних причин інтенсивної руйнації автомобільних шляхів.

Вантажні автомобілі становлять 10% усіх транспортних засобів на дорогах України, і, водночас, завдають понад 90% шкоди для покриття доріг, створюючи колійності, вибоїни і тріщини. Наприклад, перевантаження вантажного автомобіля лише на 25% збільшує негативний вплив на дорогу в три рази і дорівнює впливу руху 70500 автомобілів. До того ж, перевантажена фура створює загрозливу ситуацію для всіх учасників дорожнього руху. Наприклад, якщо у випадку екстреного гальмування звичайна вантажівка зберігає довжину гальмівного шляху в межах норми, то перевантажена – перевищує її вдвічі. А за несприятливих погодних умов у екстремальних ситуаціях така вантажівка стає майже повністю некерованою.

Щоб запобігти неправильній експлуатації доріг, в Україні впроваджується система WiM. Зважування-в-русі (Weigh-in-Motion, WiM) — це сучасна розумна система комплексного збору інформації про транспортні засоби, які рухаються автомобільними дорогами. Вона здійснює моніторинг руху на дорогах у режимі реального часу за допомогою обладнання, яке монтується в верхньому шарі покриття автомобільних доріг або на прогонових будовах мостів та шляхопроводів. Ваги на дорозі - це цілодобовий контроль руху, автоматична фіксація порушень (фіксується номерний знак, габаритні розміри, маса, кількість осей, швидкість тощо) і мінімальний вплив людського фактору. WiM дозволяє отримувати комплексну інформацію про інтенсивність руху для планування ремонтно-будівельних робіт і розрахунку потенційних витрат.

wimПершу систему зважування у русі на території Чернігівської області буде встановлено у 2020 році в Кіптях на початку дороги М-02 Кіпті-Глухів-Бачівськ (км 0+000 – км 1+000). Наразі проводиться тендер на розробку проектної документації.

У 2019 році в рамках пілотного проєкту було встановлено 6 майданчиків WiM навколо Києва, на основних в’їздах до столиці збиралась інформація про рух всіх транспортних засобів. Статистика вражає. У період з 19 грудня 2019 року до 31 травня 2020 року зафіксовано 1 153 587 вантажних автомобілів вагою понад 20 тонн. З них 40% (470 342 вантажівки) рухалися з порушенням встановлених габаритно-вагових обмежень. Це свідчить про те, що потенційно майже кожна друга вантажівка, яка рухається українськими дорогами: а) несе небезпеку для учасників дорожнього руху; б) знищує українські дороги.

Усього в 2020 році Укравтодор планує встановити у 15 областях України 23 майданчики WiM. Подивитися, де саме будуть розміщені майданчики можна на мапі: bit.ly/wiminbrief.

Ще 25 майданчиків у 16 областях планується встановити за рахунок програми підвищення безпеки руху.

Крім того, голова Укравтодору Олександр Кубраков презентував ініціативу Укравтодору «Ліга WiM», яка об’єднує бізнес, що дотримуються принципів доброчесності у галузі вантажних перевезень. Детальніше про проєкт: memo.ukravtodor.gov.ua.

Як працює зважування-у-русі?

Основа роботи WiM - це майданчик для динамічного зважування. Саме через нього збирається уся основна інформація, яка потім передається в програмний центр обробки інформації. За структурою, майданчик є своєрідним апаратним комплексом, який складається з датчиків, вбудованих у дорожнє покриття, камери для автоматичного розпізнавання номерних знаків, камер загального огляду та лазерних сканерів.

Розміри активного майданчика становлять 700х450х58 см. Тобто обійти WiM неможливо - комплекс перекриває дорогу по всій ширині, а фіксація руху здійснюється цілодобово. Підкріплює надійність даних те, що навантаження на кожну вісь вимірюється як мінімум у трьох послідовних точках.

Система здатна зберігати інформацію про пересування більше ніж 10 000 автомобілів в одному напрямку вагою не менше 3,5 т. Вражає і точність зважування: під час руху вона коливається в межах 2%, в статиці - 0,05%. Майданчик може працювати в температурному діапазоні від -30°С до +40°С, а всі його компоненти захищені від можливих перенапруг.

Наразі основні завдання комплексів WiM - моніторинг дорожнього руху, попередній відбір для контролю й ідентифікація компанії. В майбутньому планується здійснювати пряме правозастосування.

Схожі матеріали (за тегом)