|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:38 | 03.28.2024

Карантинний ринок праці

З початку карантину лави безробітних поповнили 9,1 тис. осіб, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. В середньому щоденно в службі зайнятості в карантинний період реєструвалося 183 безробітних проти 89-ти у 2019 році.

1pracya6Серед них переважають звільнені від роботодавців, зареєстрованих поза межами області, - таких 23%. Це, так звані, внутрішні трудові мігранти, більшість з яких працює у місті Києві. Дещо менше – 18% - звільнені від фізичних осіб – підприємців, які провадять діяльність переважно у сфері торгівлі, харчування, надання послуг та транспортних перевезень. 15% у загальній чисельності безробітних мають перерву в роботі більше 6 місяців та ймовірно є людьми, які повернулися із закордонних заробітків. Серед безробітних понад 14% сезонних працівників та 6,4% звільнених за скороченням чисельності переважно з медичних закладів. У період карантину стали на облік у службі зайнятості 224 приватні підприємці, з яких 119 припинили свою діяльність у 2020 році.

За час роботи в умовах карантину службі зайнятості вдалося працевлаштувати 1620 безробітних. З об’єктивних причин це на половину менше у порівнянні з минулим роком. Працевлаштування відбувається здебільшого на вакансії сільськогосподарських підприємств та лісових господарств (в основному – підсобні робітники), а також до ФОПів (продавцями продовольчих товарів та кухарями).

Станом на 1 червня 2020 року в області налічується 17,6 тис. зареєстрованих безробітних, що в півтора рази більше, ніж рік тому.

Карантин безперечно вплинув на активність бізнесу, про що свідчить зменшення кількості пропозицій роботи. Так, за цей час до обласної служби зайнятості роботодавцями подано 1,8 тис. вакансій, що в 4 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом за час карантину були наявні 2,8 тис. вакансій – втричі менше у порівнянні з минулорічним показником. У 2,2 рази зменшилася кількість роботодавців, які співпрацювали зі службою зайнятості у питаннях підбору кадрів. Навантаження на одне вільне робоче місце в області склало 28 осіб проти 6-ти рік тому.

Найбільш затребуваними у роботодавців сьогодні є працівники сільськогосподарської галузі, зокрема трактористи-машиністи (311 вакансій), водії автотранспортних засобів (227 вакансій), підсобні робітники (221 вакансія), продавці продовольчих товарів (63 вакансії), кухарі (47 вакансій), швачки (34 вакансії).

Схожі матеріали (за тегом)