|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:39 | 03.28.2024

Область - учасник міжнародного екологічного проєкту

Глобальний екологічний фонд (Global Environment Facility) і UNDP Ukraine / ПРООН в Україні обрали Чернігівщину в якості партнера для реалізації масштабного екологічного проєкту. Загалом у ньому візьмуть участь 7 областей України. Екопроєкт розрахований на 5 років та стартує у 2021 році.

1ekologyГоловна мета – відновлення натурального стану екосистеми та агроландшафтів, запобігання деградації ґрунтів та оптимізація гідрологічного режиму територій. А ще – раціональне планування землекористування, щоб розвивати кормову базу для тваринництва.

У глобальному сенсі проєкт розцінюється як дієвий інструмент запобігання кліматичним змінам.

– Громадам відкриється додаткова можливість для формування сталих джерел доходів. У подальшому це допоможе більш ефективно впроваджувати завдання Стратегії сталого розвитку Чернігівської області, – коментує голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Підготовчий етап завершено. Після узгодження з ОДА Мінекоенерго передасть документи на затвердження GEF. У свою чергу Фонд пооб’єктно визначить обсяг і вид робіт, фінансування. Проєкт реалізується за рахунок Фонду.

Підтверджено участь Талалаївської ОТГ. Для громади це пілотний проєкт. Тут проведуть комплексний аналіз стану землекористування. Розробка дорожньої карти земель з конкретними критеріями та рекомендаціями дасть змогу покращити їх продуктивність. Паралельно проаналізують тваринницьку галузь.

Також участь підтверджено Сосницькому району (об’єкт – осушувальна система Убідь) та Ніжинському району (об’єкт – меліоративна система Остер, ІІ і ІІІ черга). Експертна оцінка вартості меліоративних заходів складає 350 тисяч доларів США.

– Кожен з цих об’єктів посідає значиме місце в життєдіяльності громад – як з точки зору задоволення потреб сільського господарства, так і охорони природи, – зазначає голова ОДА.

Наявність торфовищ був одним з критеріїв відбору. Адже у цих місцевостях частіше за все виникають пожежі. Справні меліоративні канали слугуватимуть запобіжником цьому лиху.

Реконструкція дозволить удвічі збільшити корисну площу впливу систем. Разом з тим нормалізується водний режим. Зміцниться кормова база – розвиватиметься тваринництво.

Схожі матеріали (за тегом)