|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:05 | 03.29.2024

Фірмова торгівля харчових підприємств

Нині одним з найбільш прогресивних і перспективних напрямів розвитку торгівлі є створення і розвиток фірмових магазинів харчових підприємств.

Особливої актуальності це питання набуло у період обмежувальних карантинних заходів, пов’язаних з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CоV-2, які були введені на території України, в т. ч. і Чернігівської області.

Підприємства-виробники харчових продуктів зазнали збитків у зв’язку з закриттям окремих торгових об’єктів, обмеженням або взагалі відсутністю експорту. Крім того, проблемою залишається «входження» місцевих виробників харчових продуктів з власними товарами до загальноукраїнських торгівельних мереж, куди продукція постачається централізовано великими торговими компаніями.

Отже, реалізація власної продукції через підприємства фірмової торгівлі має ряд преваг та дозволяє виробнику збільшити можливості проведення маркетингової роботи по вивченню попиту споживачів, торгувати більш широким асортиментом продукції, самостійно встановлювати торговельну націнку, швидко реагувати на зміни потреб цільового сегменту ринку, стимулювати збут та регулювати сезонні коливання попиту та розміри продажів. Крім того, значно скорочуються витрати на збут продукції, торгова марка виробника стає відомою споживачам і їх коло постійно розширюється.

Саме тому в сучасних умовах важливе створення сприятливих умов для просування продукції місцевих товаровиробників на внутрішньому та зовнішньому ринках в рамках «Обласної програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2017-2020 роки», зокрема запровадження інформаційної кампанії з висвітлення переваг продукції місцевого виробництва, рівня якості та презентації нових видів товарів, виготовлення та розміщення в об’єктах торгівлі знаку – логотипу «Чернігівщина, купуй рідне».

В Чернігівській області є декілька вдалих прикладів ведення бізнесу через підприємства фірмової торгівлі. Мабуть, найбільш відомою є ТМ «Куликівські ковбаси «Ратибор» сільськогосподарського фермерського господарства «Колос» Куликівського району. Підприємство має 9 власних магазинів по м. Чернігову та близько 10 по області  - у Куликівці, Ніжині, Прилуках тощо. Через об’єкти фірмової торгівлі СФГ «Колос» реалізує широкий асортимент продукції, до 200 найменувань: ковбаси варені та копчені, сосиски та сардельки, м’ясні вироби, копченості.1firmtorg1

ПАТ «Чернігівський молокозавод», який відноситься до Корпорації «Мілкіленд Україна», окрім широкого представлення у супермаркетах міста реалізує продукцію під ТМ «Добряна» через 10 об’єктів фірмової торгівлі на території м. Чернігова. Разом з цільномолочною та кисломолочною продукцією, що виробляється на потужностях молокозаводу, в реалізації наявний широкий асортимент продукції ТМ «Добряна», який виробляється іншими підприємствами корпорації. Всього через фірмову торгівлю реалізується більше 150 видів продукції.

1firmtorg3

Продукція ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат №2», найбільшого виробника хліба в області, реалізується як у супермаркетах міста так і через мережеву торгівлю. У Чернігові близько 40 торгових точок, де продається завжди свіжий хліб та здоба.

ПрАТ «Прилуцький м’ясокомбінат» у березні поточного року відкрило у м. Чернігів вже другий фірмовий магазин «Ситий тато», де реалізується до 100 найменувань ковбасних виробів та копченостей та 40 видів свіжого м’яса та м’ясних субпродуктів.

1firmtorg2

Харчові підприємства Чернігівської області постійно працюють над розширенням асортименту продукції, якістю та конкурентоспроможністю, налагоджують канали збуту.

Місцеві торгові марки стають відомими та завойовують прихильність споживачів не лише в області, але й далеко за її межами.

Схожі матеріали (за тегом)