|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:26 | 03.29.2024

І могутній ліс починається з маленької насінини

Після завершення робіт з лісовідновлення у лісівників ДП «Прилуцький лісгосп», як правило, розпочинається наступний, не менш важливий етап – висівання лісового насіння.

1nasinЦей етап полягає передусім у формуванні якісного садивного матеріалу, який буде використано наступного року, щоб у майбутньому  стати високопродуктивним лісом. Перед висіванням насіння лісових порід ретельно готують грунт, створюючи відповідні умови в лісових розсадниках, теплицях і коробах для якісного проростання і приживлення насіння.

Відомо, що обсяги заготівлі лісового насіння залежать від обсягів лісовідновних робіт та урожаю насіння. Тому в окремі роки вони можуть дещо коливатися. Враховуючи періодичність плодоношення порід, а особливо основних лісоутворюючих, в урожайні роки фактична заготівля насіння значно перевищує планову. Це необхідно для створення запасів лісонасіннєвої сировини на наступні роки, коли урожай виявиться недостатнім для запланованого лісовідновлення.

У ДП «Прилуцьке лісове господарство» створена потужна лісонасіннєва база зі 145 гектарів постійних лісонасіннєвих ділянок, 74,4 гектара генетичних резерватів, 0,8 гектара плюсових насаджень та 20 плюсових дерев.

Нинішнього року у  лісових розсадниках підприємства висіяно понад 2000 кілограмів насіння сосни звичайної, модрини європейської, ялини звичайної, вільхи чорної та дуба черешчатого на площі близько півгектара.

1nasin2

А от запорукою вирощування стандартних сіянців лісівники вважають низку факторів, які впливають на ріст та розвиток сіянців. До цих факторів належать походження насіння та його передпосівний обробіток, механічний склад ґрунту, а також мінеральне та органічне живлення сіянців під час вегетаційного періоду.

 

Аліна Майборода, ДП «Прилуцьке лісове господарство»

Схожі матеріали (за тегом)