|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:03 | 03.28.2024

Обговорили шляхи підтримки харчових підприємств області

В Чернігівській облдержадміністрації відбулась робоча зустріч з керівниками підприємств харчової промисловості.

1xaechiЯк нагадав присутнім заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко, це третя подібна нарада з представниками бізнесу. Їх мета — з’ясувати проблеми, що заважають підприємствам Чернігівщини розвиватися і нарощувати темпи виробництва, та знайти можливі шляхи їх розв’язання.

В області сьогодні діє понад 130 підприємств харчової та переробної промисловості, де працює близько десяти тисяч працівників. У загальному обсязі валової продукції регіону доля харчової та переробної промисловості становить близько 20%. Протягом минулого року спостерігався певний спад у виробництві молочної, м’ясної та хлібобулочної продукції, круп та крохмалів. Водночас більше було випущено олії та тваринних жирів, перероблено та законсервовано фруктів, овочів та напоїв.

За словами директора Чернігівського хлібозаводу №2 Ольги Заїки, актуальною для хлібопекарських підприємств є проблема закупівлі борошна за прийнятними цінами. Щоб не підвищувати ціну на хлібобулочні вироби, підприємство використовує зараз залишки сировини, яких вистачить до кінця квітня. Після цього ж доведеться закуповувати борошно, що значно здорожчало.

З аналогічними проблемами, за словами директора ТОВ ВКФ «Агід» Оксани Коваленко, стикаються і підприємства цієї компанії. Це проблема не одного року. Скажімо, минулоріч, як не парадоксально, житнє борошно закуповували аж у Польщі.

Сільгоспвиробники воліють не продавати вирощене в Україні, а реалізовувати зерно за кордон, де купують його дорожче.

— Це відома нам проблема, — зазначив Олександр Савченко. — Голова облдержадміністрації вже направив до Кабміну листа, де просив на державному рівні врегулювати питання торгівлі продовольчим зерном. Вважаємо, що спочатку ми повинні забезпечити внутрішню потребу в ньому, а потім продавати до інших країн.

Є в цієї проблеми і ще один аспект: технічні культури (соняшник, кукурудза тощо) витісняють з полів області інші, особливо жито та круп’яні рослини. З року в рік частка нішевих культур меншає. За словами заступника директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олега Крапивного, минулого року 800 тисяч гектарів сільськогосподарських земель області з 1 300 тисяч було засіяно саме технічними культурами, адже вони є більш рентабельними для виробників.

Тому, на думку учасників зустрічі, у державі варто було б запровадити програми, що стимулювали би виробників вирощувати потрібні людям культури та реалізовувати цю продукцію на місцях.

У ході наради було обговорено ще низку актуальних для підприємств харчової промисловості питань. Як запевнив Олександр Савченко, питання, що входять до компетенції ОДА, вирішуватимуться на місцевому рівні. Щодо інших – аналітика буде направлена на центральних органів для прийняття відповідних рішень.

Схожі матеріали (за тегом)