|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:49 | 03.29.2024

Основні аграрні активи лобістів ринку землі – на Чернігівщині

Лобісти розпродажу української землі мають аграрний бізнес на Чернігівщині.

Голова парламентського аграрного комітету Микола Сольський та глава офісу Президента України Андрій Богдан – серед засновників агропідприємств на Чернігівщині. Це такі підприємства як ТОВ «Наташа-Агро», що зареєстроване в селі Нова Басань на Бобровиччині, «Рожнівка-Агро», Носівське і Малодівицьке ХПП. Зазначені компанії входить до Українського аграрного холдингу з земельним банком 51 тисяча гектарів.

solski

Микола Сольський - основний лобіст ринку землі в парламенті

 

Український аграрний холдинг діє у Чернігівській, Київській, Полтавській і Закарпатській областях. Одним із співзасновників агрохолдингу є чинний нардеп від «Слуги народу» і голова аграрного комітету в парламенті Микола Сольський. За даними з відкритих джерел, Сольський є засновником семи і бенефіціаром десяти підприємств, що займаються агробізнесом (частина з них на цей час припинила діяльність). До структури УАХ входять СТОВ «Агро-Лучки», Берегівське хлібоприймальне підприємство (ХПП) і елеватор «Батьово» на Закарпатті, ТОВ «Наташа-Агро» та «Рожнівка-Агро», Носівське і Малодівицьке ХПП в Чернігівській області, а також залізничне транспортно-експедиційне підприємство «Промвагонтранс». Загальний земельний банк холдингу складає 51 тисячу гектарів, з них 35 тисяч гектарів – на Чернігівщині. Тобто Чернігівщина для холдингу з іменитими власниками є базовим регіоном.

bogdaan3

Світло на рушійні механізми політичної кар'єри Миколи Сольського може пролити перелік його бізнес-партнерів в сільськогосподарських активах. А такими партнерами є юрист зі Львова, колишній заступник голови Секретаріату президента Віктора Ющенка в 2006-2009 роках, а нині керуючий партнер адвокатської фірми «Пукшин і партнери», член комісії з питань правової реформи при президенті Володимирі Зеленському Ігор Пукшин, керівник Офісу президента Зеленського Андрій Богдан (на даний момент з учасників більшості підприємств вийшов) та син ексголови Конституційного Суду України, бізнес-партнер і ексспіввласник адвокатської фірми «Пукшин і партнери» Олександр Баулін.

reestr2

Якщо говорити прямо, то Сольський і Богдан фактично є представниками потужного аграрного лобі, якому насправді байдужі примхи іноземних поборників відкриття ринку землі. Їх цікавить можливість отримати у власність якомога більше угідь. Причому за найменшою ціною. Саме цій меті і служить лобійований Миколою Сольським законопроект. Сьогодні вже неозброєним оком видно, що так звану земельну реформу було виписано таким чином, що у найбільш вигідній ситуації опинилися нинішні латифундисти (і байдуже, вітчизняні вони чи іноземні, оскільки все одно перебувають у залежності від іноземних корпорацій). Для них буде створено тепличні умови: їм не потрібно викладати відразу великі суми грошей за паї, адже у них з'являються як мінімум чотири роки ексклюзивних прав, коли вони зможуть купувати ділянки сільськогосподарської землі без конкуренції. Протягом цього часу зародковий ринок землі через відсутність попиту, забезпеченого грошима, можна «опустити» до мінімуму і скупити землю за найнижчою ціною.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото з відкритих джерел

Схожі матеріали (за тегом)