|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:44 | 03.28.2024

Смолинському торфозаводу – 32!

27 вересня «Смолинський торфозавод», який є філією державного підприємства «Чернігівторф», відзначив 32 роки з дня заснування.

Це – наймолодший торфозавод України, в історії якого були різні періоди. Попри всі перипетії та непростий період життя торфогалузі, завод досі існує та виробляє продукцію, а його працівники відзначають два дні народження підприємства – момент заснування та момент другого запуску після кількарічного простою.

1smolin32

Збирання торфу в бункери

Історія заснування підприємства сягає 80-х років минулого століття – саме тоді вичерпувались торф’яні ресурси на Мньовському масиві і постала потреба переходити на іншу площу та будувати завод. Спочатку планували звести його біля села Авдіївки Сосницького району. Але тамтешній голова колгоспу ніби ні собі, ні людям - не дозволив спеціалістам обробляти колгоспне болото. У Смолині грунт для взаєморозуміння виявився тривкішим, тут глибоко усвідомлювали і розуміли значення, державну важливість виробництва паливних ресурсів.

Отже, будувати так будувати! За ініціативою знизу 31 грудня 1983 року виходить наказ Міністерства місцевої промисловості збудувати у Смолині завод, а 27 вересня 1987 року – пішов перший брикет. Нині на заводі зауважують, що наявних сировинних ресурсів за умови інтенсивного видобутку вистачить щонайменше на 80 років. 

Зауважимо, що цьогорічний сезон заготівлі фрезерного торфу підприємство закінчило з новим рекордом – 34 тисячі тонн! Це на 4 тисячі тонн більше, ніж минулого року і ця цифра є абсолютним рекордом з видобутку за останні 15 років. Поза сумнівом такі показники можна вважати трудовою заслугою всього колективу, адже обладнання заводу та його основні технічні засобі фактично не змінювалися з часу заснування підприємства. 

Віталій НАЗАРЕНКО

Фото з архівів Смолинського торфозаводу

Схожі матеріали (за тегом)