|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:35 | 03.28.2024

У Деснянській громаді думають над брендуванням та розвитком територій

Як громаді, яка об’єдналася навколо військового містечка Десна, розвивати економіку та залучати інвесторів? Хто з видатних земляків та билинних героїв може стати тим брендом, який заманить туристів у мальовничі ліси заповідника? Як об’єднати військових та цивільних, допомогти знайти їм спільну мову? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники консультації, яку проводив у Деснянській селищній раді Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Село Морівськ – центр однойменного старостинського округу – батьківщина Іллі Муромця. У громаді думають над встановленням пам’ятника знаменитому землякові – за підтримки місцевого самоврядування. Деснянці розраховують, що просування знаменитого бренду билинного богатиря, сполучене зі збільшення чисельності туристів до туристичного комплексу Беремицьке у Остерській громаді, сприятиме розвитку території.

1DesnaOTG

Ніна Рудь, в.о. Деснянського селищного голови, розповіла про досягнення, зміни та плани громади. За час, що минув, значні суми коштів громада вклала в свою соціальну сферу, насамперед, у сільській місцевості. Відремонтовані всі будинки культури, ФАПи, переважна більшість адміністративних приміщень та навчальних закладів – дитячих садочків та шкіл (за виключенням малокомплектної), засновані чи поновлені підрозділи місцевої пожежної охорони (з необхідними депо та технікою). Тобто дієздатність мережі бюджетних організацій відновлена. Це чи не єдиний такий приклад на Чернігівщині.

Найбільші складнощі виникли в адміністративному центрі – тут майже все належить Міністерству оборони України, включно з багатоквартирними будинками та комунікаціями, що їх обслуговують, а головне – земля в межах населеного пункту.

За таких обставин Деснянська громада робила те, що можливо. Тобто реконструювала свою найбільшу опорну школу, де навчається біля 900 дітей. Тут діє медіатека, сучасні предметні кабінети, є аудиторії, сформовані за концепцією нової української школи, а навчальні корпуси утеплюються. Відремонтували та оснастили сучасним обладнанням амбулаторію, підтримують у належному стані ФАПи. І відкрили єдину в області соляну кімнату. В центрі селища відкрито фонтан із містком закоханих та лавочками навколо. Небачений благоустрій для військового містечка.

Основні надходження до бюджету селищної ради – ПДФО (зарплата військових). Більш-менш значне виробництво тут є лише на території двох із чотирьох старостинських округів – у Моровську та Короп`є. Серед місцевих родзинок та помітних інвестицій – завод з виробництва пелетів та ферма, де розводять буйволів.

Володимир Бойко надав рекомендації щодо можливостей для стратегічного розвитку сільських територій з врахуванням особливостей та розташування. Учасники зустрічі також напрацювали певні подальші кроки для розвитку підприємництва та туристичної сфери.

Чернігівський ЦРМС

Схожі матеріали (за тегом)