|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:31 | 04.16.2024

Короп, амур і товстолоб: як на Чернігівщині рятують водойми

Держава і громади взялись за зариблення водойм Чернігівщини. Головна мета – екологічна – очищення водойм від водоростей та мулу. Так, поблизу села Велике Устя, що на Сосниччині, нещодавно водний світ Десни поповнився двома тоннами мальки карпа та товстолоба. Поруч із Сосницею завершили осінній етап зариблення Десни. А на Менщині громада вперше реалізували бюджет участі, в якому переміг проект очищення річки Мена від водоростей та мулу шляхом зариблення.

Поблизу Великого Устя зариблюють Десну. Для місцевої громади – це друга радісна подія. Чому друга? Цієї весни держава нарешті знайшла кошти на порятунок важливої транспортної артерії – автомобільного мосту від підмивання та руйнування, а довколишні землі – від підтоплення, виділивши гроші на укріплення берегів та стабілізацію агресивного русла. Цього разу на березі річки – не менш важливий захід, який став можливий завдяки спільним зусиллям Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Чернігівського рибоохоронного патруля, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області та Великоустівської сільської ради.

1zarib2

Зариблення Десни на переправі біля Сосниці

Великоустівський сільський голова Валентина Циганок не приховує власного задоволення: «Для нашої громади це – справжнє свято. Треба просто бачити очі діточок, які разом із працівниками водного господарства запускали рибу в Десну».

Водний світ Десни поповнився майже двома тоннами коропа та товстолоба. Харчуються ці види риби водоростями, тож у Деснянському БУВР сподіваються, що вони стануть природними чистильниками річки.

А вже наступного дня було завершено третій етап зарибнення Десни. Акція відбулася в районі переправи біля Сосниці. Так, до річки випустили останню тонну мальків товстолоба та коропа. А щоб випущені в природу мальки адаптувалися до нових умов та перезимували, було вирішено попередньо задобрити «Зачаровану Десну». В цьому екологам допоміг народний аматорський фольклорний колектив «Криниці» Сосницького будинку культури.

Спуск риби відбувався на середині річки, з місцевої паромної переправи, тому всі охочі мали змогу стати свідками єднання живої природи, не відходячи від місця проведення основного дійства.

Всього за рахунок компенсаційних коштів за нанесені збитки рибному господарству України від проведення робіт на землях водного фонду по робочому проекту «Берегоукріплення р. Десна біля с. Велике Устя Сосницького району», водойма поповнилась майже чотирма тоннами молодняку риб.

Під контролем працівників Чернігівського рибоохоронного патруля Деснянське басейнове управління водних ресурсів, екоінспекції та Сосницької громади до річки вселено 80 000 екземплярів цьоголітки товстолоба та 74 790 екземплярів коропа.

Як повідомили у рибоохоронному патрулі, середня вага одного екземпляра становить 25 грамів. Вартість робіт по зарибленню водними біоресурсами склала 275 889 гривень. Зарибок закуповували у ПрАТ «Чернігіврибгосп».

1zarib4

На Чернігівщині масово зариблюють ставки

Не відстають від державних органів і деякі громади. Так, у Менській ОТГ вперше запрацював громадський бюджет. Один із проектів переможців – «Очищення річки Мена від водоростей та мулу в межах м. Мена шляхом її зариблення».

«Ми закупили 625 кілограмів білого амура, коропа та товстолоба і запустили їх в наше озеро, – говорить міський голова Мени Геннадій Примаков. – Приємно, що до розробки цього проекту, голосування за нього та реалізації активно долучилися учасники бойових дій. Сподіваюсь, що мине трохи часу – і наша річка очиститься від мулу та водоростей».

 1zarib

Геннадій Примаков особисто пускає рибину у водойму

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)