|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:40 | 03.29.2024

Про хід проведення польових робіт

В поточному році склалися нетипові погодні умови, що нанесли свій відбиток на достигання пізніх сільськогосподарських культур та терміни початку їх збирання.

Відповідно даних Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, порівняно до середніх багаторічних значень, ми мали підвищені середньомісячні температури повітря, зокрема у квітні та травні – на 2?, червні – на 4-5°, серпні – на 1?. В підсумку сума ефективних температур повітря, за вегетаційний період станом на 10 вересня, склала 1165-1336?, що нижче від минулого року на 66-121? та вище від багаторічного набору на 208-269?. При цьому у березні, квітні, червні, липні та серпні спостерігався дефіцит опадів. Лише в літні місяці, під час інтенсивного росту і розвитку пізніх сільгоспкультур, на основній території області випадало від 20 до 47% від норми опадів.

Все це спричинило затримку росту і розвитку рослин, а відтак маємо пізніші строки достигання і початку збирання сільгоспкультур ніж торік (на півтора тижня) та нижчу продуктивність кукурудзи і сої, які є більш вимогливими до забезпечення вологою ніж соняшник, для якого погодні умови були досить сприятливими.

Стан збирання врожаю:

За інформацією ДАПР ОДА станом на 13.09.2019 року, зернові та зернобобові культури по всіх категоріях господарств обмолочено на понад 275 тис. га, що складає майже 36% загальної площі їх посіву. Намолочено 1133 тис. т зерна, що на 305 тис. т менше відповідної дати минулого року.

Сільгоспвиробники 8 районів розпочали збирання кукурудзи на зерно – зібрано понад 9 тис. га або майже 2%, намолочено понад 75 тис. т, що на 276 тис. т менше відповідної дати минулого року. Середня врожайність складає 80,4 ц/га, що на 8,4 ц/га менше відповідної дати минулого року.

В 18 районах розгорнуто збирання соняшнику – зібрано понад 36 тис. га або майже 18%, намолочено 104 тис. т, що на 79 тис. т менше відповідної дати минулого року. Середня врожайність складає 28,6 ц/га, що на 3,1 ц/га більше відповідної дати минулого року.

В 15 районах триває збирання сої – зібрано майже 18 тис. га або майже 21%, намолочено 40 тис. т, що на 45 тис. т менше відповідної дати минулого року. Середня врожайність складає 22,6 ц/га, що на 3,9 ц/га менше відповідної дати минулого року.

Щодо посіву озимих колосових культур врожаю 2020 року:

Крім того, подекуди в області, розпочато посів озимих культур, але суха жарка погода, на відміну від збирання врожаю, не сприяє проведенню даної роботи, адже відповідно даних Чернігівського обласного центру з гідрометеорології запаси продуктивної вологи, станом на 8 вересня, в орному шарі ґрунту на полях, відведених під посів озимих, на більшій частині території області сформувались на рівні незадовільних та недостатніх (8-12 мм), місцями у південно-західних районах області – поганих (2 мм), а для забезпечення появи дружних сходів озимих культур необхідно мати запаси вологи на рівні 25-30 мм, оптимальне значення – понад 30 мм).

На сьогодні лише окремі аграрії 12 районів (Бахмацький, Бобровицький, Козелецький, Куликівський, Менський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Прилуцький, Сновський, Срібнянський, Талалаївський та Чернігівський) розпочали посів озимих колосових культур на зерно, ними посіяно 15 тис. га або 8% до прогнозу, що на 50 тис. га менше відповідної дати минулого року.

Така ситуація вже спричинила відставання у темпах посіву та загрожує виконанню прогнозованих обсягів посіву.

Схожі матеріали (за тегом)