|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:16 | 04.18.2024

Новий порядок присвоєння адрес об’єктам нерухомості

Отримання адреси об’єкта нерухомості є дуже важливим моментом, оскільки адреса ідентифікує об'єкт та визначає місце його розташування на місцевості.

neruhome1Так, наприклад, законодавством у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно передбачено які саме документи необхідно подавати для проведення державної реєстрації того чи іншого речового права на об’єкт нерухомості.

Одним з документів, необхідних для проведення державної реєстрації речових прав в окремих випадках, є документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси.

Подача цього документу передбачена, зокрема, для проведення державної реєстрації права власності на новозбудовані об’єкти нерухомого майна; на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, а також на об’єкти нерухомого майна, що створюються шляхом поділу або об’єднання.

Оскільки раніше не було єдиного для всієї України нормативного документа, який би регламентував порядок присвоєння поштових адрес об’єктам нерухомості, то кожний орган місцевого самоврядування приймав свій місцевий порядок з присвоєння поштових адрес, а тому виникало багато питань щодо того яким об’єктам присвоюється поштова адреса, а яким – ні, а також який саме документ належним чином підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси.

Проте 27.03.2019 Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 367, якою було затверджено Тимчасовий порядок реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна (далі – Порядок), який почав діяти 01.07.2019.

Крім того, слід зазначити, що на виконання вищевказаної постанови Кабміну Мінрегіоном 21.06.2019 було прийнято наказ № 137, що затвердив Перелік об’єктів будівництва та об’єктів нерухомого майна, яким не присвоюється адреса об’єкта будівництва, об’єкта нерухомого майна. 

Отже, з 01.07.2019 порядок присвоєння адрес всім об’єктам будівництва і об’єктам нерухомості єдиний по всій країні.

Так згідно Порядку рішення про присвоєння або зміну адреси об’єкта будівництва або об’єкта нерухомого майна приймає уповноважений орган містобудування та архітектури, якими є: виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні в м. Києві державні адміністрації та місцеві (районні) державні адміністрації.

 Відтепер адреса об’єкту будівництва присвоюється за вибором замовника будівництва: 

  • після отримання права на виконання будівельних робіт;
  • або вже після прийняття об’єкта в експлуатацію.

Присвоєна адреса об’єкта будівництва вказується в містобудівних умовах та обмеженнях або будівельному паспорті, де обов’язково зазначаються  відомості про дату та номер рішення уповноваженого органу про присвоєння адреси об’єкту будівництва та найменування такого органу.

Якщо об’єкт нерухомості прийнято в експлуатацію після 01.07.2019, то з дати прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта присвоєна відповідно до нового Порядку адреса об’єкта будівництва автоматично вважається адресою об’єкта нерухомого майна та не потребує прийняття додаткових розпорядчих документів відповідними уповноваженими органами з присвоєння адреси.

В цьому випадку державний реєстратор під час реєстрації права власності на об’єкт нерухомості не повинен вимагати у власника документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси, а отримує ці відомості з документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта (декларації,  сертифіката).

Також Порядком визначено процедуру внесення змін до адреси об’єкта нерухомого майна з 01.07.2019, які вносяться у разі: зміни в адміністративно-територіальному устрої; зміни назви адміністративно-територіальної одиниці, вулиці; об’єднання чи поділу вулиць або об’єкта нерухомого майна, виділення частки з об’єкта нерухомого майна, а також у разі упорядкування нумерації об’єктів нерухомого майна.

До того ж, як зазначено в Порядку, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, які будуються (збудовані) на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та яким не присвоєно адресу об’єкта будівництва під час надання будівельного паспорта або містобудівних умов та обмежень, не потребують прийняття рішення про присвоєння адреси. Адресою такого об’єкта вважається місце розташування земельної ділянки, на якій споруджено відповідний будинок згідно з документом, який посвідчує право власності на земельну ділянку.

Але якщо замовник будівництва все ж таки бажає присвоїти адресу об’єкту будівництва або об’єкту нерухомого майна або у разі коли будівельний паспорт або містобудівні умови та обмеження були надані до набрання чинності цим Порядком, то така особа може звернутися до відповідного уповноваженого органу з присвоєння адреси з відповідною заявою.

Слід зазначити, що послуги з присвоєння або зміни адреси надаються безкоштовно.

Головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної

реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області

Ольга Москаленко

Схожі матеріали (за тегом)