|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:27 | 03.29.2024

Більше третини площ зернових вже обмолочено

В області триває комплекс польових робіт – завершується посів озимого ріпаку, продовжується підготовка площ під посів озимих колосових культур, окремі аграрії розпочали збирання гречки, соняшнику, а також посів озимого жита.

За даними департаменту агропромислового розвитку та продовольства ОДА, станом на 30.08.2018, зернові та зернобобові культури по всіх категоріях господарств обмолочено майже на 266 тис. га, що складає 34% загальної площі їх посіву (було посіяно 774,9 тис. га). Намолочено майже 1040 тис. т зерна, що майже на 54 тис. т більше відповідної дати минулого року.

Найбільший вал зерна мають сільськогосподарські підприємства Бахмацького (майже 100 тис. тонн), Борзнянського та Чернігівського (майже по 70), Прилуцького (понад 60), Менського, Козелецького та Ічнянського (понад 50 тис. тонн кожен) районів.

Найкращі якісні показники зберігають за собою товаровиробники Срібнянського та Талалаївського районів, де середня врожайність перевищує 57 ц/га відповідно, дещо менша вона у Варвинського, Ічнянського, Бахмацького, Бобровицького та Ріпкинського районів – понад 50 ц/га.

Посів озимого ріпаку товаровиробниками 15 районів проведено на понад 21 тис. га або понад 85% до прогнозу (прогноз 25 тис. га), що на 3,3 тис. га менше відповідної дати минулого року.

В Козелецькому та Чернігівському районах розпочато посів озимого жита (по 200 га).

Необхідно зазначити, що збереження жаркої і сухої погоди продовжує погіршувати стан вологозабезпеченості ґрунтів, як під пізніми культурами, так і на полях відведених під посів озимих культур, що і надалі продовжує пригнічувати розвиток пізніх сільгоспкультур та має негативний вплив на їх врожайність (кукурудза, соняшник, та інші). Також відсутність опадів може призвести до не виконання прогнозованих обсягів посіву озимих культур під урожай 2020 року.

Схожі матеріали (за тегом)