|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:49 | 04.16.2024

Допомога від японців

В Михайло-Коцюбинській громаді завершуються роботи над проектом реконструкції санвузлів у місцевій гімназії.

Більшу частину грошей на капітальний ремонт 9 вбиралень виділив уряд Японії в рамках грантової програми «Кусаноне». Реконструкція санвузлів у Михайло-Коцюбинській гімназії – це один з 12 проектів по всій Україні, які фінансуються японським урядом за програмою «Кусаноне» в цьому році.

Унікальність програми «Кусаноне» полягає в тому, що заявки на допомогу в її рамках можуть подавати місцеві громади, а від моменту подачі до реалізації проекту минає дуже короткий термін, а результати відчувають безпосередньо члени громад.

Так, з 2002 року – саме стільки вона діє – в Україні у межах грантової програми «Кусаноне» реалізовано 122 проекти на суму майже 9 мільйонів доларів у сферах охорони здоров'я, освіти, соціального добробуту, збереження середовища, культури, спорту тощо. Ці гранти є частиною офіційної допомоги розвитку Японії Україні.

В цьому році Михайло-Коцюбинська ОТГ вирішила подати і свій проект на конкурсний відбір, і їй пощастило. Їхній проект включили до цьогорічної програми і виділили на його реалізацію 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Зараз у Михайло-Коцюбинській гімназії навчаються 350 дітей з Михайло-Коцюбинського, а також сіл Левковичі, Льгів та Зайці, але сама гімназія розрахована на 500 учнів. В навчальному закладі є 9 санвузлів, але з самого будівництва школи вони жодного разу не бачили ремонту, більшість із них взагалі не працювали. Зараз у вбиральнях роблять капітальний ремонт, замінюють каналізацію та сантехніку, обкладають їх новими кахлями. У кожному санвузлі встановлюють бойлер.

«Ми виграли японський грант під назвою ««Кусаноне». Уряд Японії виділив нам на облаштування санвузлів у Михайло-Коцюбинській гімназії 1 мільйон 200 грн. А решту 20% від необхідної суми, а це 300 тисяч гривень, ми виділили з бюджету громади, – розповідає виконувач обов’язків голови Михайло-Коцюбинської громади, секретар громади Ніна Ворох. – Гроші отримали на початку року. Ремонт почали у червні і вже вийшли на фінішну пряму. Тепер у школі сучасні туалети, сучасне сантехнічне обладнання. До того ж, дизайн кожної санітарної кімнати – своєрідний: для менших більш яскравий, для старших – сучасний. Також передбачений один санвузол для дітей з особливими потребами».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)