|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 0:57 | 03.29.2024

Сміттєпереробного заводу в Чернігові не буде. Поки що

«Вранці гроші – ввечері стільці, ввечері гроші – вранці стільці», – щось подібне відбувається і з перспективою будівництва в Чернігові сміттєпереробного заводу. Адже в міській раді говорять, що для того,щоб будувати такий завод, не вистачає необхідного законодавства. Буде відповідне законодавство – можливо, буде й завод.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко на традиційній нараді в мерії публічно заявив, що завод із переробки сміття не будують через незрозумілу ситуацію із законами.

Адже перш ніж будувати завод, потрібно визначитися, якого типу він буде. Перший варіант передбачає глибоке сортування сміття і спалення мінімальної кількості решток, які непридатні до вторинної переробки. Другий варіант – це більш грубе попереднє сортування. Та в обох цих випадках потрібні різні законодавчі інструменти: або зміни в застосуванні «зеленого тарифу», коли держава за високими цінами закуповує електроенергію, яка виробляється при спаленні сміття, або ж передбачити спеціальним законом формування спецфонду, гроші в який би перераховували виробники упаковки, а потім звідти держава би розподіляла кошти по містах.

Наразі очікується, що у цій сфері з’явиться нове законодавство, яке передбачатиме фінансову державну підтримку для тих міст, які здійснюють сміттєпереробку. Проте поки жоден з цих законів не ухвалений, вгадати, який напрямок обере Верховна Рада і профільні міністерства – неможливо. Саме це й зупиняє місто від початку будівництва. Адже, якщо виберуть «не той» варіант, який підтримає законами держава, то місто просто втратить фінанси.

«Я хочу, щоб чернігівці розуміли, що затримка не через те, що я нібито не хочу будувати завод. Я прекрасно розумію, наскільки це важливе питання. Але якщо вибирати технологію, не маючи відповідного закону, то ми можемо обрати хибний напрямок сміттєпереробки, – підкреслив Владислав Атрошенко. – Тоді в нас не буде економіки. А витрати на будівництво будь-якого сміттєпереробного заводу дуже значні. Сьогодні не можна поспішати. Ми повинні обрати певну технологію. А вибір залежить від того, яким буде законодавство. Або «зелений тариф», або формування спецфонду. Це компенсаторний механізм для того, щоб можна було в якийсь спосіб погасити кредит на будівництво заводу».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

 

Схожі матеріали (за тегом)