|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:28 | 03.29.2024

Новини з життя об’єднаних територіальних громад

Ретро-потяг, що з’єднає історію від Сновська до Бахмача та стане рушійною силою розвитку туризму в ОТГ

Днями у Менській громаді зібралися представники трьох міст Сновська, Бахмача і Мени. Об’єднала учасників зустрічі одна спільна тема – розвиток туризму на території громад.
Ініціатором та координатором зустрічі виступив Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з  Європою».
Учасники зустрічі обговорили можливість відкриття маршруту ретро-потягу між Сновськом та Меною (з виходом на Бахмач, бо разом зазначена дистанція - так зване "паровозне плече") як засіб розвитку їхнього туристично-рекреаційного потенціалу.
— Технічно реалізація цього проекту цілком реалістична, адже у місті Сновськ є депо з цілком справними ретро-потягами з паровими двигунами. Інша справа економічна доцільність цього проекту, адже витрати на обслуговування та експлуатацію ретро-потяга чималі, - сказав Олександр Медведьов, Сновський міський голова.
— Поки що це лише ідея, яка потребує попередньої оцінки, але правдою є те, що вона вже обговорювалася під час розробки стратегій Сновської та Менської територіальних громад й викликала неабиякий інтерес. Разом із представниками громадських організацій, малого бізнесу та "Укрзалізниці" ми спробували оцінити ідею. З`ясувалося, що наприкінці 90-х років така спроба вже була, доволі успішна, але в іншому форматі, - прокоментував Володимир Бойко. На його думку, в даному проекті є дві ключові зацікавлені сторони - територіальні громади та "Укрзалізниця", кожна за своїми інтересами, які потребують узгодження.
Самостійно реалізувати ініціативу не зможе жодна із сторін. Тут необхідно говорити про міжмуніципальне співробітництво між громадами та партнерство із бізнесом.
— Якщо вдасться розв’язати зазначені питання інші виглядають як доволі очевидні - подібні туристичні потяги, в принципі, не новина, об`єктів для огляду дорогою вистачає, а атракції - їх можна створити, - переконаний Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.
Очевидно, що проект дотаційний, але може реалізуватися лише проектом регіонального розвитку за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, оголошення якого очікується вже цього року. Отже, за результатами зустрічі було вирішено направити відповідне звернення про співпрацю  до "Укрзалізниці" та інших можливих учасників проекту, в разі отримання підтримки - рухатися далі.
 
У Менській громаді обговорили фінансові питання
Про резерви доходів та виконання бюджету Менської об’єднаної територіальної громади мова йшла під час робочої зустрічі Ірини Кудрик, директорки Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», та Олександра Мельника, радника з питань місцевих фінансів Центру, з представниками громади.
Учасники зустрічі розглянули питання, що стосуються можливостей та порядку додаткового фінансування з міського бюджету комунального некомерційного підприємства «Менська центральна районна лікарня» Менської районної ради, врегулювання міжбюджетних відносин з районним бюджетом, напрацювання алгоритму фінансування з міського бюджету добровільних пожежних дружин. Також обговорили питання використання коштів субвенції на формування інфраструктури ОТГ та врегулювання питань управління землями за межами населення пунктів. У ході зустрічі детально обговорено такі важливі питання як залучення до оподаткування необлікованих земельних ділянок, чітке дотримання законодавчих процедур під час встановлення ставок місцевих податків та зборів, тобто тих резервів, де діючи спільно, можна отримати відповідний фінансовий результат. У ході дискусії та відповідей на запитання сторони прийняли рішення про обмін інформацією з усіх обговорених тем та подальшу співпрацю.
 
Як у Чернігівському районі вирішують питання передачі майна та закладів об'єднаним територіальним громадам?
У четвер, 8 серпня, у Чернігівській районній раді відбулося засідання круглого столу з питань реформування та передачі бюджетних установ, закладів та їх майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Чернігівського району у комунальну власність територіальних громад.

Обговорення модерував Олександр Ларченко, голова Чернігівської районної ради. У заході взяли участь представники районної влади, керівники комунальних закладів Чернігівської районної ради, представники громад та закладів, які знаходяться на території району.Голова районної ради Олександр Ларченко зазначив, що питання реформування та передачі бюджетних установ, закладів та їх майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Чернігівського району у комунальну власність територіальних громад дуже актуальні, важливі та необхідні.

Зрозумілим на сьогодні є те, що територіально-адміністративний устрій нашої держави буде змінюватись, тому подібні засідання необхідно проводити,  напрацьовувати спільний алгоритм дій та вирішувати проблемні питання. Чернігівська районна рада завжди відкрита до діалогу та готова до співпраці, - підкреслив голова районної ради.Ірина Кудрик, директорка Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD  з Європою», також долучилася до обговорення зазначеної теми. Вона підкреслила, що новостворені громади, де вибори відбулися 30 червня 2019 року, мають якомога швидше прийняти в управління заклади освіти в ОТГ.

Районна влада має забезпечити передачу з районного рівня в ОТГ цих закладів разом з необхідними сумами освітньої субвенції, додаткової дотації та іншими необхідними до кінця бюджету ресурсами на утримання цих закладів з районного бюджету в бюджети громад, - наголосила експертка.
Під час зустрічі обговорювались питання щодо передачі комунальних закладів «Іванівська публічна бібліотека», «М.Коцюбинська публічна бібліотека», «Олишівська публічна бібліотека» Чернігівської районної ради Чернігівської області, їх майна та бібліотечного фонду зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Чернігівського району у комунальну власність Іванівської, М.Коцюбинської, Олишівської територіальних громад.
Також мова йшла про реорганізацію комунального закладу «Чернігівська районна централізована бібліотечна система» Чернігівської районної ради Чернігівської області шляхом виділу з метою передачі  новоутворених публічних бібліотек до комунальної власності Гончарівської, Новобілоуської, Киїнської, Хмільницької ОТГ.
Учасники зустрічі розглянули перспективи діяльності комунальних позашкільних навчальних закладів «Центр туристично-краєзнавчої творчості», «Будинок школяра» Чернігівської районної ради та комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Чернігівської районної ради в умовах децентралізації.Нагадаємо, що 30 червня 2019 року перші вибори відбулися у Киїнській, Новобілоуській та Хмільницькій громадах Чернігівського району, додаткові вибори пройшли у населених пунктах до приєдналися до Гончарівської та Михайло-Коцюбинської громадах Чернігівського району.

Мринська громада - простір з чітким планом дій та роботою на результат

 Таким враженням поділився Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою". У Мринській громаді експерт провів виїзну консультацію на тему " Використання інструментів місцевого розвитку та розвитку сільських територій", у якій взяли участь в.о. сільського голови Ніна Сіренко, перший заступник голови Іван Пугач, староста Лариса Спашиба.

Мринська об'єднана територіальна громада утворилася у 2016 році. Навколо села Мрин об'єдналися  Лихачівська, Плосківська, Селищенська та Хотинівська сільські ради. На території громади проживає біля 4300 жителів. Площа громади – 322,9 км.кв.

Територіально громада знаходиться у Носівському районі, але тяжіє до Ніжина – до його центру тут всього 15 км. Частина мринчан працює у Ніжині, для інших він є транзитним – по дорозі на Київ.

— І таких чимало – до чверті працездатного населення. За всієї привабливості роботи на газосховищі, в сфері сервісу та в сільському господарстві не вистачає. Останнє – успішне та динамічне. Це «Агропрогрес», «Носівка-агро», «Чернігівська індустріальна молочна компанія», «Маяк», «Верітас-агро». З промисловості є Мринський паркетний цех Ніжинського лісгоспу. Жодне підприємство не домінує (навіть газосховище), натомість є здорова конкуренція, що в свою чергу сприяє формуванню соціальної відповідальності – підприємці схильні йти назустріч потребам мешканців громади. Але сучасний аграрний та переробний сектори не передбачає великої кількості робочих рук – звідси й згадана трудова міграція, - розповідають у громаді.

— Три млрд кубів природного газу з 20, що потрібні Україні для безпечного проходження зими, – це Мринське газосховище. А ще понад 200 працівників із хорошими зарплатами, ПДФО від нарахувань якої йде до бюджету Мринської об`єднаної територіальної громади, - розповідає Володимир Бойко.

Громада довго працює без голови, але навчилася господарювати раціонально. Тому сприяє взаєморозуміння між її виконкомом та депутатами – поза приналежністю до тих чи інших політичних сил. А ще – вміння знаходити компроміси між депутатами, що представляють старостинські округи та адміністративний центр громади – ніхто з них не має більшості, тож ситуація змушує вчитися домовлятися, що й вдається.

— З досягнень за два роки самостійного життя громади слід зазначити такі успіхи. Тут змогли відремонтувати 20 км доріг, залучаючи гроші з різних джерел. Для доволі компактної території (67,7 кв. км) - це неабияке досягнення. Мринська громада, маючи неабияку користь від газу, газової залежності позбулася досить швидко – вже в перший рік існування ОТГ обладнала бюджетні установи та заклади твердопаливними котлами та сприяла переходу багатоквартирних будинків на індивідуальне опалення. В результаті не лише зменшила свої витрати, а створила ґрунт для більш певної розмови з бюджетоутворювальним підприємством, - розповідає Володимир Бойко.

У громаді оптимізували освітню мережу, закрили дві малокомплектні школи. В результаті тут вистачає освітньої субвенції для зарплати своїм педагогічним працівникам та з`явилися додаткові можливості для модернізації матеріально-технічної бази шкіл.

— Такі рішення давалися нелегко, але позитивний їх результат надто очевидний – досить завітати в Мринську ЗОШ чи дошкільні навчальні заклади (замінені вікна, нові санвузли, світильники та ін.). А ще громада прийняла дещо нестандартне рішення щодо підвозу школярів та вихованців дитячих садочків – не стала купувати шкільний автобус, а найняла фізичну особу підприємця, той здійснював на своєму транспорті зазначену функцію, - коментує результати діяльності ОТГ експерт.

Володимир Бойко підкреслює, що у Мринській громаді практично до всіх питань життєдіяльності підходять раціонально. Планують створити нормальні умови для відвідування закладів культури взимку. Йдеться про закупку та встановлення так званих «Макарівських котлів», що дозволяють нагнітати тепле повітря за необхідності. На перспективу Мрин розглядає себе як потенційну зону відпочинку для ніжинців – відоме місто обласного значення має в цьому сенсі проблеми, які цілком можна подолати за допомогою сільських громад-сусідів.

І хоча бюджетних кошів на всі задуми не вистачає та існує проблема з кадрами, але в цілому, громаді вдається давати собі раду. Тож Мрин, що колись був містом та мав магдебурзьке право, яскравий приклад як впливає децентралізація на розвиток території.

За матеріалами Чернігівського ЦРМС

Схожі матеріали (за тегом)