|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:54 | 03.28.2024

У першому півріччі область на чверть зменшила споживання газу

За підсумками І півріччя 2019 року споживання природного газу в Чернігівській області зменшилось на 25,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року і склало 260,5 млн кубометрів.

Через це, як повідомляє АТ "Чернігівгаз", компанія недоотримала 55,8 млн грн тарифної виручки, яка є основним джерелом фінансування регламентних робіт та модернізації розподільних мереж регіону.

Впродовж січня-червня 2019 року АТ «Чернігівгаз» протранспортувало 260,5 млн куб. м газу. Це майже на 89 млн куб. м менше, аніж в І півріччі 2018 року. Скорочення обсягів споживання зафіксовано за всіма категоріями споживачів.

Найбільшу різницю показали промисловці – 33,8%, а це 12 млн куб.м. Суттєво зменшили відбір газу побутові споживачі, використавши 148,7 млн куб.м, що на 25,6% менше минулорічного показника. Тепопостачальники знизили обсяги спожитого ресурсу майже на 24 млн кубометрів, або на 23,8%. Бюджетні установи спожили менше газу на 1,5 млн куб.м, або на 12,2%.

gaz

«Зменшення обсягів розподілу газу є несприятливим чинником для виробничої діяльності компанії. Адже від цього напряму залежать планові надходження коштів. Так, внаслідок скорочення споживання, за 1 півріччя ми недоотримали з тарифу 55,8 млн грн без ПДВ. І про це офіційно повідомили Регулятора, - підкреслив фінансовий директор «Чернігівгазу» Дмитро Чеберяк. –
Кризова ситуація також поглиблюється сезонністю споживання газу. Влітку - в найбільш сприятливий для ремонтних робіт період, ми не в змозі планомірно профінансувати інвестпрограму».

Незважаючи на значне подорожчання енергоносія, впродовж останніх трьох років НКРЕКП не переглядала «Чернігівгазу» тариф на розподіл. Тарифна частка компанії залишається на рівні 75 коп. з одного протранспортованого кубометра.

У минулому році тарифна виручка «Чернігівгазу» склала 384,4 млн грн. Однак встановлений НКРЕКП тарифний рівень не покриває економічно обґрунтованих витрат компанії. Так, за підсумками 2018 року збитки підприємства від діяльності з розподілу природного газу склали 176,4 млн. грн (без ПДВ).

За оцінкою фахівців, щоб досягти рівня окупності витрат, в тому числі встановити конкурентноспроможну зарплату, тариф на доставку газу кінцевому споживачу потрібно збільшити втричі. Будучи в курсі критичної ситуації в газорозподільній галузі, Нацрегулятор затягує з підвищенням тарифу для операторів ГРМ.

Схожі матеріали (за тегом)