|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:44 | 03.28.2024

Березовий квас – аптека здоров’я

Нестача вітамінів у нашому організмі, безумовно, впливає на стан нашої імунної системи, а, як відомо, слабкий імунітет вразливий для хвороб. Навесні існує кілька способів поповнити організм вітамінами, один із яких – березовий сік. Його можна пити свіжим, а можна зробити квас.

kvasesТриває сезон заготівлі березового соку, тому не можу не поділитися дідівським рецептом березового квасу. Мова піде про медово-житній його варіант. Це – не просто еліксир бадьорості, а ще і природна аптека здоров'я. Такий березовий квас є особливо актуальним для тих, у кого розхитана нервова система, хто страждає зниженою кислотністю, в кого «балується» серце або «скаче» тиск.

Рецепт розрахований на 20 літрів березового соку. Наш дід, світлої пам’яті Григорій Кирилович Халько, який все життя прожив і пропрацював у лісі, знав, що найсолодший сік –із старих беріз. Ця інформація важлива для тих, хто ще не просвердлив «кучеряву білявку», а для тих, хто встиг запастись соком – записуйте!

Кілограмову «цеглину» житнього хліба ріжемо на невеликі шматки і висушуємо в духовці чи на сухій сковорідці до сухарів. Засипаємо їх в скляний бутель. За тим вкладаємо туди зо три пригорщі сушених яблук, дві пригорщі родзинок, для більшого вітамінного ефекту можна додати перетерті з цукром ягоди журавлини (100 грамів) або ж смородинове варення чи її сушений лист. Необхідний елемент ферментації – цукор, але замість нього краще додати кілограм меду (мед заздалегідь розтопіть чи розведіть гарячою водою). В усе це вливаємо 5 літрів березового соку кімнатної температури і залишаємо на добу в теплому місці. Це буде закваска для нашого квасу. Аби закваска швидше забродила, можна всипати півпакетика сухих дріжджів, але цей елемент не є обов’язковим. Вже наступного дня додаємо до закваски решту 15 літрів березового соку і даємо побродити з укутаним марлею горлечком 3-4 доби. Квас готовий! Проціджуємо, розливаємо в тару і ставимо в темний і прохолодний погріб. До речі, робити такий квас краще в скляній тарі, щоб не зіпсувати смак продукту «на виході».

Звісно, існують набагато простіші і не менш давні рецепти березового квасу – наприклад, із смаженим ячменем – квас виходить кислим і якнайкраще підходить для окрошки. Замінити ячмінь в нинішніх умовах можна сухими напоями, які готуються як безкофеїнові замінники кави. Не лінуйтесь, збирайте сік, робіть та пийте своє і будьте здорові!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)