|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:14 | 03.29.2024

Фундук ніжинських лісівників – і смачно, і корисно!

Людей здавна приваблювали лісові ласощі. Та якщо гриби та ягоди зустрічаються частіше, то ліщина, або її окультурена форма  - фундук – рідше.

 

1funduk0

Саме тому ще у далекому 1983 році ніжинські лісівники заклали перші плантації цінного лісового горіху. Квітне він рано навесні, коли середня температура повітря досягає +12°C. Чоловічі і жіночі суцвіття зацвітають у різний час, тому рослини можуть не запилитися і врожайність впаде. Щоб цього не сталося, висадили декілька сортів фундука (Пурпурний, Пам’яті Яблукова та Тамбовський ранній). Вони запилювали  один одного, що давало гарантований врожай. У 2013 році плантацію оновили, частину зрізали, нову порость розрідили і сформували гарні кущики. 

1funduk2

Фундук – горіх калорійний. По живильній цінності він перевищує навіть рибу і м'ясо, хоча й містить менше вуглеводів. Завдяки цінним компонентам (вітаміни E, B, Омега-3-жирні кислоти, Паклетасел, цинк, фосфор, магній, калій, залізо, кальцій) його вживають і в якості ліків. Та все ж властивості фундука втрачають свою значимість, якщо людина зловживає його споживанням. Максимальна добова доза для дорослго – 50 г, більша кількість надмірно навантажує травну систему великим обсягом клітковини.

1funduk1

Схожі матеріали (за тегом)