|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:39 | 03.28.2024

Страховий і трудовий стаж: не близнюки і не брати!

Трудова книжка з 1 січня 2004 року не підтверджує страховий стаж! Після цієї дати свідченням страхового стажу є тільки дані персоніфікованого обліку про те, що особа сплачувала страхові внески. Періоди, за які роботодавець не сплатив страхові внески, не зараховуються до страхового стажу працівника до повного погашення такого боргу.

Багато наших співвітчизників продовжують думати, що поняття страховий і трудовий стаж тотожні. Більше того, дехто вважає, що лише записи в трудовій книжці (трудовий стаж) з печатками підприємства про прийняття на роботу, відомості про трудову діяльність, переміщення, звільнення, заохочення дають підставу сподіватися на отримання від держави пенсії. Але зараз для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж. Іншими словами, це той період, за який або ви, або хтось замість вас сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплатили – є стаж для пенсії, не сплатили – стажу немає. За словами заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Наталії Білозуб, відповідно до вимог чинного законодавства, за періоди роботи після 01.01.2004 до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які сплачені страхові внески.

Деякі роботодавці обкрадають своїх працівників

Інколи буває, що недобросовісний роботодавець порушує закон, пропонуючи працівникові «зарплату в конверті», і, відповідно, не сплачуючи за нього страховий внесок. Погоджуючись на таку схему, працівник фактично дає мовчазну згоду на обкрадання. У підсумку – втрачений стаж, а, отже, недонарахована пенсія. А ще окремі роботодавці ідуть на обман. Причин може багато, але головне – трудова книжка в нього, він чемно робить записи, але страхові внески не сплачує. За таких обставин у працівника немає страхового стажу, відповідно немає й права на пенсію. У цьому випадку трудова книжка – це або непотрібний папірець, або ж певний доказ у суді. І тому в разі, якщо навіть трудова книжка перебуває у роботодавця, а внески не сплачувалися, питання про зарахування певного періоду роботи для обчислення страхового стажу поставати не може.

Можлива й ситуація, коли роботодавець сплачує не всю суму страхових внесків за працівників. Потрібно розуміти, що страхові внески сплачуються однією сумою за всіх працівників. Тому, якщо надходить лише частина суми, страховий стаж не зараховують нікому.

Шукаємо страховий стаж – перевіряємо роботодавців

Перший спосіб. Прийти до будь-якого відділення Пенсійного фонду України з паспортом та ідентифікаційним кодом. Фахівці за декілька хвилин зможуть перевірити нараховану офіційно зарплату та сплачені соціальні внески.

Другий спосіб. Можна зареєструватися на веб-порталі Пенсійного фонду України. Саме тут в особистому кабінеті застраховані особи та пенсіонери можуть постійно контролювати свого роботодавця, перевіряти розмір офіційної заробітної плати, період загального страхового стажу, призначення і перерахунок пенсій, а також подати заяву на призначення пенсії, отримати в режимі он-лайн довідки з підтвердженням QR-кодом. Підключивши послугу СМС-інформування, можна оперативно дізнатися про нарахування/перерахунок пенсій, сплату страхових внесків, страховий стаж тощо.

Схожі матеріали (за тегом)