|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:06 | 03.29.2024

«Пером пройшов крізь час!»

Неподалік залізничного вокзалу в Ічні зібрався гурт людей із квітами в руках біля погруддя відомого письменника Анатолія Дрофаня. Це літератори об’єднання «Криниця», представники влади Ічнянщини, гості з Києва, рідні й близькі, прибули вшанувати пам’ять видатного земляка.

1aADrofanАдже минуло сто років від дня народження автора роману про Степана Васильченка «Буремна тиша», захопливих дитячих повістей «Альбіон», «Загадка старої дзвіниці», «Біла криниця» та багатьох інших. Письменник задумав трилогію про Качанівку, а написати вдалося дві частини: «Таїна голубого палацу» й «Музи кохання».Відзначити ювілей приїхали Микола Вощевський, очільник ічнянського відділення Чернігівського земляцтва в Києві, активісти земляцтва Тетяна Балабай і Володимир Наталенко, двоюрідна сестра письменника – Людмила Дрофань... Біля пам’ятника прозвучали слова шани й подяки, вірші, присвячені ювілею, які написали Ольга Штепа й Аіда Безлєпкіна (цитата з її вірша стала заголовком цього матеріалу).

Урочисте зібрання відбулося в актовій залі школи мистецтв. Сюди прийшли шанувальники творчості митця, учнівська молодь. Депутат обласної ради, відомий меценат і благодійник Віктор Кияновський вручив уперше  нещодавно засновану премію імені А. Дрофаня для творчої молоді. Це одна з кількох літературних премій на Ічнянщині. Лауреатами її стали: в номінації «Поезія» – семикласниця школи № 4 з Ічні Діана Швидченко – за дві поетичні збірки «Авторський дебют» і «Мого дитинства світ» (керівник М. Кузьменко); в номінації «Проза» – за казкові повісті «Що хоче Санта на Різдво» та «Їй просто випав орел» – Михайло Дробнов  із Парафіївки, студент Київської академії декоративно-прикладного мистецтва ім. М. Бойчука (керівник О. Космачова); в номінації «Дослідження творчості А. Дрофаня» – Анжела Міщенко з Южного, нині студентка Київського лінгвістичного університету – за роботу «Специфіка розкриття теми боротьби за волю людини і незалежність України в романі А. Дрофаня «Таїна голубого палацу» (керівник її роботи – Т. Таран); в номінації «Публіцистика» – Владислав Ріхтерман, учень 9 класу Київської гімназії «Діалог», який приїздить щоліта в Тростянець і написав роботу «Спогади про презентацію повісті «Біла криниця» та зустріч із письменником А. Дрофанем в Тростянецькій школі в 1975 році» (керівник – П. Кривов’яз). До речі, Діана Швидченко й Михайло Дробнов – члени Ічнянського літоб’єднання «Криниця».     За сприяння керівника Ічнянського заводу сухого молока і масла Віктора Павловича Кияновського в попередні роки встановлена меморіальна дошка на будинку Дрофанів, погруддя письменника (автор – В. Швидченко), а влітку 2019 р. впорядковано територію навколо нього.

                    1aDrofanp

Пам'ятник А.Дрофаню в Ічні

Присутні з цікавістю прослухали спогади про видатного нашого земляка, подивилися фільм про нього, так талановито створений відомим письменником, кінорежисером та кінодраматургом Станіславом Маринчиком. На закінчення прозвучали пісні про матір у чудовому виконанні Ігоря Швеця й Андрія Копила з Ічнянського Будинку культури. Ювілейний вечір, безперечно, став помітною подією в культурному житті Ічнянщини.

Ніна Штанько-Ткаченко