|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:53 | 03.28.2024

За кургани – по руках!

Прокуратура захистила інтереси держави в частині збереження історико-культурних цінностей. За місяць до початку повномасштабної війни Плисківська сільська рада роздала в приватні руки дві земельні ділянки, розміром 1,7 гектара кожна, на яких розміщені курганні групи. Прокуратура оскаржила рішення сільради, а Господарський суд Чернігівської області у складі судді Романенко скасував реєстраційні акти.

Це вже другий випадок порушення посадовими особами Плисківської сільської ради пам'яткоохоронного законодавства, підтверджений судом. Раніше сільська рада віддала під обробіток приватному сільськогосподарському товариству 34 гектари черняхівського поселення «Рудка 2», яке розташоване за півтори кілометри на південний схід від нинішньої межі села.

rudka223

kur2

kur1

Прокуратура через суд скасувала рішення, але цього року невідомі особи знову заорали частину поселення черняхівської культури. Чи можливе таке свавілля без відома місцевих чиновників, обов’язком яких є збереження історико-культурних цінностей? Поки що найбільшим покаранням для них є громадський осуд, бо 5 тисяч гривень судового збору навряд чи можна назвати відповідальністю. До того ж ці гроші стягнуть з бюджету сільської ради, а не з чиновника з конкретним прізвищем. Було б добре, якби представники державного обвинувачення не лише скасовували дії, а ще й давали реальні строки за паплюження історичної пам’яті. Без неї ми – не народ!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)