|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:23 | 03.29.2024

На стіні колумбарію під номером 6685 замуровано дух запорізької вольниці

Директор Міжнародного інституту афонської спадщини, науковий співробітник у Інституту історії України НАН України чернігівець Сергій Шумило нещодавно відвідав могилу Нестора Махна на цвинтарі «Пер-Лашез» у Парижі. Французи зберігають прах українського отамана-анархіста не безкоштовно – за це благодійники сплачують щорічну орендну плату. Наш земляк поділився відчуттями і думками від візиту на могилу Нестора Махна.

Візит на могилу легендарного ватажка селянського повстанського руху 1918-1921 років в Україні викликав у знаного історика-краєзнавця суперечливі відчуття.

«У заплутаній долі Нестора Махна яскраво відображається доля і цілого українського народу тієї бурхливої і суперечливої доби, – ділиться враженнями Сергій Шумило. – В особі батька-отамана з Гуляйполя яскраво проявився козацький дух свободолюбивих запорожців, який тривалий час був приспаний під імперськими кайданами, але, прокинувшись у вирі революційної анархії, так і не зумів проторувати собі шлях до волі від азійських гнобителів. Задурманений московською революційною пропагандою, він так і не зміг остаточно вирватись з тих кайданів, чимало доклавшись до руїни в Україні, і тим допомігши московсько-більшовицькій орді, окуповувати молоду незалежну Українську державу. А коли оговтався і повернув зброю проти більшовиків, то вже було занадто пізно...» – резюмує дослідник афонської спадщини України.

1ashum

Сергій Шумило на могилі легендарного ватажка-анархіста

 

Мабуть, показовим в життєписі легендарного отамана є завершення його земного шляху. Після того, як колишні союзники-більшовики розгромили його загони, Махно змушений був емігрувати і скитатись по Європах. У 1925-му році він перебрався до Парижа, де жив у бідності і забутті, працював теслярем та робітником сцени паризької «Опери Гарньє» та кіностудії «Pathe». Помер 6 липня 1934-го року від туберкульозу. Тіло його було спалене у крематорії, а урну з прахом українського отамана замуровано в стіні колумбарію під номером 6685 на цвинтарі «Пер-Лашез» у Парижі.

У 2008 році прах Нестора Махна могли викинути, оскільки закінчувався термін оренди комірки. Втім, хтось із українських емігрантів оплатив оренду ще на 50 років.

Дослідники української історії зазначають, що на цвинтарі «Пер-Лашез» знаходяться також могили інших видатних діячів, серед яких – могила митрополита Української Автокефальної православної церкви Полікарпа Сікорського та поховання легендарного провідника «зимового походу» генерал-полковника УНР Михайла Омеляновича-Павленка. Поруч із владикою Полікарпом похований активний діяч УАПЦ у Франції, член центральної ради Петро Плевако.

1akolu

Колумбарій цвинтаря «Пер-Лашез»

 

Резюмуючи побачене на французькому цвинтарі, науковець Інституту історії України НАН України Сергій Шумило робить невтішний висновок: «Та незакінчена війна України проти московсько-більшовицької орди початку ХХ століття тепер знову призвела до масової української еміграції до Європи, зокрема і до Франції... Нові покоління українців повторюють важку долю українських емігрантів, розплачуючись за помилки наших попередників».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Сергія Шумила

Схожі матеріали (за тегом)