|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:10 | 04.19.2024

Трава із запахом лимона та лікувальними властивостями

Через аромат цю траву використовують як ароматизатор у кондитерській та лікеро-горілчаній промисловості, а ще вона має лікувальні властивості, тому її здавна використовували у народній медицині.

Змієголовник молдавський – однорічна рослина з лимонним ароматом, яку можна вирощувати на наших присадибних ділянках та городах. На дослідних полях станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН, що в селі Крути, культивують цю рослину.

 

Науковець дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН Олександр Позняк говорить, що змієголовник доцільно навіть вирощувати на клумбах, адже квітки цієї рослини є досить виразними, а квітування – рясне й порівняно тривале.

1acvitezni

Цвіте змієголовник

 

«У кондитерській та лікеро-горілчаній промисловості рослину використовують як ароматизатор, а в кулінарії популярні свіжі і висушені листки, а також квіти, – розповідає про способи застосування змієголовника крутівський науковець. – Пряність додають в салати, супи, бульйон, м’ясні, рибні страви тощо, – продовжує Олександр Позняк. – Траву використовують при консервуванні та солінні овочів».

До речі, плоди огірка сорту «Ніжинський місцевий», засолені на Дослідній станції «Маяк» ІОБ НААН України за одним з класичних рецептів, але з додаванням трави змієголовника молдавського, за результатами дегустації ще у 2010-му році отримали один з найвищих балів. Згодом цей спосіб соління та композицію трав тутешні науковці запатентували. Смак соління описом не передати, ці огірки треба просто скуштувати.

1azmie

За словами Олександра Позняка, в кулінарії популярний також і порошок із висушених сухих листків. Його додають в домашні копченості, формують різні багатокомпонентні пряні суміші.

«З рослини заварюють чай, ароматизують компоти та квас, – каже науковий співробітник ДГ «Маяк». – Норма закладання сушеної сировини на одну порцію становить 0,2-0,4 грама. У рідкі страви пряність додають за 2-3 хвилини до подачі на стіл».

В народній медицині, за словами Олександра Позняка, траву використовують як знеболювальний, заспокійливий і протисудомний засіб. Настій рекомендується при частому серцебитті, невралгії, подагрі, головних болях, простуді, для підсилення апетиту і покращення травлення. Свіжі подрібнені листки прискорюють загоювання гнійних ран. При ревматизмі та забоях прикладають компреси зі змієголовника. В тибетській медицині ця рослина допомагає при гепатиті, виразках, нефриті, стоматиті.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олександра Позняка

Схожі матеріали (за тегом)