|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:59 | 04.16.2024

Менська громада отримала медобладнання

Менська міська територіальна громада отримала 11 сучасних комплексів для телемедицини.

Медичне діагностичне обладнання загальною вартістю в понад мільйон гривень закупили у рамках співпраці з Програмою DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати». Всі медичні діагностичні комплекси розподілили між селами громади. У села, які наразі не отримали діагностичні комплекси, їх, можливо, докуплять пізніше.

 

1menamedПрограма DOBRE фінансується Сполученими Штатами Америки і допомагає об’єднаним територіальним громадам у розвитку. Один із напрямків цього проекту – покращення послуг, які оберуть жителі громади. В Менській громаді 80% жителів проголосували за медичні послуги, тому тут вирішили покращувати саме телемедицину і закупили 11 програмно-апаратних комплексів.

«Варіантів було безліч, але ми все-таки зупинилися на тому, щоб розвивати телемедицину, оскільки цей напрямок дасть можливість не тільки сконцентруватися на місті Мена, а і достукатися до кожного жителя, провести швидко діагностику, якісно поставити діагноз і призначити лікування, – говорить секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко. – Саме тому робоча група пропонувала саме телемедицину».

У програмно-апаратний комплекс для телеметрії та телемедичного консультування входять портативний ЕКГ, вимірювач артеріального тиску, пульсоксиметр, спірометр, безконтактний термометр, глюкометр, аналізатор сечі та планшет для зберігання та передачі даних. За умовами участі в програмі, ще 15 ноутбуків і 19 принтерів громада має придбати за власні кошти.

Ці комплекси вже отримали лікарі та фельдшери КНП «Менський центр первинної медико-санітарної допомоги» Менської міської ради і пройшли навчання, як правильно ними користуватися. Лікарі зазначають, що сама програма дуже проста в роботі. За її допомогою можна зробити кардіограму чи виміряти тиск і виконати інші дослідження, які роблять пацієнти у свого сімейного лікаря, навіть вдома у хворого, і за допомогою програми надіслати їх миттєво до конкретного спеціаліста. Лікарі кажуть, що це дуже зручно для пацієнта. Адже за допомогою дистанційного обладнання можна обстежити майже всі функції життєдіяльності людини в динаміці.

 

Довідка

Телемедицина – це напрям медицини, а саме комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником, наприклад, в сільській місцевості). Повідомленнями обмінюються лікарі між собою. Так лікарі первинної ланки мають можливість швидко отримати фахову консультацію вузькопрофільних колег. Консультації в форматі «лікар – лікар» можна отримати у сфері пульмонології, ендокринології, дерматології, педіатрії тощо.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)