|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:42 | 04.17.2024

Спецавіація рятує життя

До київської лікарні гелікоптером — важкохвору пацієнтку з Чернігівщини врятували на вертольоті поліції,  обладнаному спеціальним медичним комплектом.

sanaviaУперше в практиці чернігівських медиків ургентну пацієнтку (жінка перебувала в стані, який загрожує життю і потребує невідкладного лікування) доправлено до Києва за допомогою спецгелікоптера. За словами медиків, цей авіатранспорт пристосований для переміщення тяжкохворих пацієнтів. Гелікоптер німецького виробництва, що належить авіазагону Національної поліції,  обладнано спеціальним медичним комплектом.
Доставити 54-річну жінку реанімобілем не було можливості через несприятливі погодні умови. Жителька Городні потрапила у важкому стані до Чернігівської обласної лікарні внаслідок хронічного захворювання серцево-судинної системи. Лікарі встановили діагноз: гостра розшаровуюча аневризма аорти.
Як зазначив завідувач відділення інтервенційної кардіології закладу Ігор Філіпов, стан жінки одразу дещо вдалося стабілізувати. Проте, після додаткових обстежень, разом із фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова ухвалено рішення доправити її на оперативне лікування в одну зі спеціалізованих клінік столиці. Як прокоментували в Управлінні охорони здоров’я Чернігівської ОДА, наразі пацієнтка, успішно перенісши операцію, перебуває в палаті інтенсивної терапії.
На Чернігівщині планують створити авіамедичну службу, центр сервісного обслуговування гелікоптерів, а на території обласної лікарні побудують вертолітний майданчик. Про це казав міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час робочої поїздки до спеціального авіаційного загону ДСНС у Ніжині.
- Це розвиток проєкту аеромедичної евакуації по всій Україні, по всій території. Цей проєкт в експериментальному режимі працює вже досить довго: минулого року було таких виїздів 20, то цього року їх здійснено вже понад 50. Але цього замало. З МВС ми зараз розробляємо проєкт постанови, щоби у 2022 році зробити цей проєкт по всій Україні з планом поширення кожної області, - зазначив Денис Монастирський .
Аеробус Н225, гелікоптер французького виробництва, або як його ще називають – "суперпума", здатний вмістити 25 пасажирів та два пілоти. Його можна використовувати під час гасіння пожеж, для евакуації людей в горах, або для перевезення тяжких хворих, які потребують невідкладної медичної допомоги. Він перебуватиме на території ніжинського спеціального авіаційного загону ДСНС і в разі потреби його залучатимуть до порятунку людей. Зараз там шість таких гелікоптерів. Саме на базі цього загону, за планами МВС, зроблять центр з ремонту гвинтокрилів “суперпума”, які сюди звозитимуть з усієї України. У Чернігові обласна лікарня зможе приймати пацієнтів, яких доправлятимуть гвинтокрилом. Зараз розробляють проєктно-кошторисну документацію для будівництва вертолітного майданчика. Чернігів буде однією з точок, де буде розташована аеромедична евакуація.
Аеромедична допомога має повноцінно запрацювати на Чернігівщині в термін від 2022 до 2024 року.

Схожі матеріали (за тегом)