|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:07 | 03.28.2024

Солянка з … мухоморів

Його хобі – тихе полювання. І як не дивно, він збирає, окрім справжніх білих грибів, ще й… мухомори. Так, так, не дивуйтеся! Справжнісінькі мухомори хлопець вживає в їжу!

moxonko2

Микола Охонько живе з батьками в чудовому прадавньому селищі Макошине, що на Менщині, яке омиває своїми водами красуня Десна. Садиба Охоньків розташована так, що зліва знаходиться річка, а праворуч, всього якихось метрів із триста, – ліс. А в цьому лісі – справжні дари, серед яких є різні гриби, і білі теж. Але мова зараз не про них.
Коли Микола сказав, що в цьому лісі збирає мухомори і готує з них страви, я подумав спочатку, що він жартує. Але потім, коли він зірвав на моїх очах кілька таких грибів і приготував з них солянку, яку ж і скуштував, мої сумніви враз розвіялися.
Виявляється, серед неїстівних, а отже – отруйних грибів мухоморів є й такий, котрий можна сміливо вживати в їжу. І назва його – мухомор сіро-рожевий.

muxomorg
– Мій батько вважає цей мухомор найсмачнішим серед усіх грибів, – ділиться своїм досвідом Микола. – Я ж хоч і мислю трохи інакше, та все одно скажу вам, що цей гриб дуже смачний.
А споживають такі гриби у сім`ї Охоньків більше десяти років. І найбільше подобаються їм смажені мухомори.
– Якщо їх правильно приготувати, то якраз смажені – найсмачніші. Вони мають унікальний і неповторний смак і аромат, – апетитно розповідає Микола. – А в цьому році вперше зробив і солянку – звичайно, з мухоморами. Рецепт вичитав в одній із кулінарних книг. Солянка виявилася неабияк смаковитою!

solyanka

Солянка з мухоморів готова


А коли грибник запланував таку страву реалізовувати через інтернет, то був сам здивований – адже у такому ділі навіть конкурентів не виявилося. Тож це неабияк підбадьорило макошинця до активізації такого починання.
І все ж таки, хоч і є сіро-рожевий мухомор (моримуха) умовно їстівним грибом, Микола Охонько не радить без «грибних» знань збирати такі дари лісу, оскільки можна досить легко його переплутати з іншим «родичем» – мухомором пантерним, який є дуже токсичним, або зі смертельно отруйною блідою поганкою.
Микола чесно зізнається, що тепер його знайомі та односельці, які знають про його хобі, вже звикли до такого, здавалося б, незвичного заняття, а раніше більшість вважали хлопця диваком.
– Одна знайома жіночка розповідала мені особисто, як її бабуся розказувала життєвий епізод із років Другої світової війни, – пригадує Микола. – Так от, німці, незважаючи на те, що у них була їжа, збирали мухомори і вживали їх. Не знаю, правда, які то були мухомори? А я збираю ось саме ці – сіро-рожеві.

nuxipog

Отруйний мухомор-бліда поганка


То як же правильно смажити мухомори?


Як розповів Микола Охонько, треба ретельно їх промити, відварити 15 хвилин, ще раз промити, а потім смажити на сковороді до світло-коричневого кольору, попередньо додаючи олії. Чим довше смажити, тим краще – звичайно, необхідно дивитися, щоб гриби не підгоріли.
А щоб солянка була смачна, Микола змішує кілька грибів і додає таке асорті до класичної солянки з капусти в банках. До «комплекту» входять: білі гриби, підосичники, підберезники, сироїжки і, безумовно, мухомори, а також цибуля і болгарський перець.

 

Сергій КОРДИК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)