|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:54 | 03.28.2024

Обережно! Підступний ботулізм

Попри численні попередження медиків щодо небезпеки поширення ботулізму,  громадяни  продовжують страждати від цього захворювання, причому з вкрай небажаними наслідками.

1botulismТак за останній період з  наявними симптомами та надалі підтвердженими лабораторно діагнозами «ботулізм» до лікарняних закладів потрапило восьмеро жителів області.   На жаль, станом на 14 травня 2021 року двоє пацієнтів померли – 38-річна жінка та 49-річний чоловік. Як з’ясувалося у результаті анамнезу  та опитування родичів, всі пацієнти вживали в’ялену річкову рибу непатрану або власного приготування, або придбану у не завжди законних місцях масової торгівлі харчовими продуктами.
Медики вкотре попереджають – у жодному випадку не слід купувати та вживати річкову непатрану рибу, навіть якщо ви впевнені у її  придатності до використання! Ботулізм – небезпечне інфекційне захворювання, що вражає багато органів та систем людського організму і часто-густо призводить до смерті людини. Слід пам’ятати – лікування хвороби дороге та тривале, причому воно не завжди здатне повернути людину до  якісного і нормального життя, адже, за статистикою ВООЗ, майже у  50 % випадків  хвороба може призвести до  інвалідності. Крім того, варто:
- не використовувати  в раціоні м'ясні, овочеві та грибні консерви домашнього виготовлення без термічної обробки перед їх споживанням;
- при домашньому консервуванні використовувати метод автоклавування, при якому можна досягти рівня температури в 120 градусів, що унеможливлює виживання збудника ботулізму;
- при консервуванні овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою, під час їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор,  тобто ті консерванти, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
- зберігати домашні консерви необхідно при температурі від +1 до + 6ºС;

Якщо ж вам не вдалося уникнути отруєння, то ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму становить від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин.
Симптоми ботулізму: найчастіше з'являються м'язова слабкість, запаморочення без різкого підйому температури. Надалі приєднується такий важливий симптом, як порушення зору (зокрема хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Тому після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою й у жодному з випадків не затягувати цей період, оскільки основною причиною смерті є  несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою вже тоді,  коли розвивається дихальна недостатність.
Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.

Схожі матеріали (за тегом)