|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:56 | 03.29.2024

Надскладна операція – на базі Чернігівської лікарні

У Чернігові вперше провели операцію з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії.

1operacoІз цією метою до КНП «Чернігівська міська лікарня №2» приїхав заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова Костянтин Руденко.

Спочатку пацієнтові зупинили серце, а потім знаний хірург провів складну операцію. Як зазначив сам Костянтин Руденко, це вже 400-та операція такого плану, виконана в Україні за останні кілька років і це вважається хорошим результатом для сучасної хірургічної науки. «Таке оперативне втручання дозволяє рятувати життя багатьох пацієнтів – як дорослих, так і молодих. І добре, що його можна проводити на базі Чернігівської лікарні №2, де встановлене необхідне обладнання, а не запрошувати, як раніше, пацієнтів з регіонів до нашого інституту», – наголосив Костянтин Руденко.
Операція тривала понад три години і нині пацієнт почувається стабільно. Завідувач кардіохірургічного відділення лікарні Ігор Венгер повідомив, що операція складна, а сама гіпертрофічна кардіоміопатія може призвести до раптової смерті, особливо при фізичних навантаженнях. Така патологія зустрічається часто – на неї хворіють близько 70 тисяч жителів України.

Схожі матеріали (за тегом)